Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директор српског канала РТВ Косово примао плату и на РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 09. 2013.

Аутор: В. Аранђеловић Извор: Политика

Директор српског канала РТВ Косово примао плату и на РТС

Да ли због способности или нечег другог, директор српског канала Радио-телевизије Косова (РТК) Жарко Јоксимовић до пре месец дана имао је још једно радно место и још једну плату. У Радио-телевизији Србије, потврдио је за „Политику” директор РТС-а Александар Тијанић, враћен је судском одлуком почетком године пошто је претходно са још 300 колега остао без посла на ТВ Мост (телевизија која се финансира из буџета Србије, иначе наследница РТВ Приштина).

 

Без обзира на чињеницу да је септембра 2012. године именован за директора РТК2 Јоксимовић се није либио да до 1. августа буде и на платном списку српског јавног сервиса. Напослетку, отпуштен је из административних разлога.

– Пошто је судска одлука била извршна, вратили смо га на посао и радио је у редакцији Актуелности. Међутим, прошлог месеца није предао радну листу, тако да смо одмах покренули поступак за отказ. Јоксимовић је, дакле, отпуштен – казао је Тијанић.

Иако у РТС-у нисмо могли да добијемо податке да ли је Јоксимовићу исплаћена и одштета за период у коме је био без посла, незванично смо сазнали да је по том основу дошао до неколико хиљада евра.

Од Јоксимовића јуче нисмо успели да добијемо одговор због чега се вратио у РТС иако је увелико постављен за директора српског канала РТК. Уместо директног одговора на конкретно питање објашњавао је своју одлуку о смени главног и одговорног уредника РТК2 Зорана Ћулафића због које се пре неколико дана нашао у жижи јавности. Наиме, како је „Политика” недавно писала, Ћулафић је у емисији „Договор” ТВ Центар јавно указао на непрофесионалност, непотизам и корупцију у раду свог директора, а на дан када се појавила најава поменуте емисије експресно је смењен. У објашњењу које му је Јоксимовић доставио стајало је да је та одлука донета због неовлашћеног наступа на приватним телевизијама.

Ипак, неколико дана касније у изјавама које је дао за косовске медије свој потез правдао је тврдњом да се Ћулафић није снашао у улози уредника. Нешто слично поновио је и јуче за „Политику” уз опаску да је Ћулафић враћен на место асистента уредника.

– Једини уговор који сам имао јесте тај у којем пише да сам постављен за асистента уредника. Пракса на тој телевизији је да људи добију један уговор, раде на другом месту, а плату примају по трећем основу. Што се мене тиче, јуче сам уложио жалбу Управном одбору РТК, али никада се не бих вратио да тамо радим – изричит је Ћулафић.

Иначе, наш саговорник је пре доласка на РТК2 радио у Унмиковој телевизијској продукцији. На РТК2 стигао је из Јужног Судана где је на позив Уједињених нација неколико година радио на успостављању националног радија.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

13.09.

2013.

Aleksandar [нерегистровани] у 20:40

Lele i kuku

Е, сада замислите ову шизофренију: РТС има новинара у радном односу, који прима плату чак и када је постао директор једног од канала Радио-телевизије Косова, тај новинар, дакле овај Јоксимовић, живи у Грачаници, а РТС од 1999. нема дописника у Приштини.
Ниједан београдски медиј, нема дописника у Приштини. Напабирчене вести, путем страних агенција, и сраданика који из Приштине "извештавају" седећи у К. Митровици и Лепосавићу, а неки богами и у Београду (!?), српоски медији потписују као да су послате из Приштине. Манипулација читаоцима, али и јавнођћу!
Дописник Радио Београда из Приштине (до 1999) седи у фотељи директора Биора за односе са медијима у Влади Србије, овај Јоксимовић запослио се код приштинских власти, а плату прима и из РТС-а. Да је једини, ни по јада! Када је Тијанић пре неколико година ставио на сајт списак радника РЈ ТВ Приштина, пресељена у Куршумлију (део РТС), који су уз отпремнину проглашени технолошким вишком, свако ко мало више познаје косовске медијске прилике, запрепастио се када је на списку "заспослених", дакле лица која су од 1999. примала плату за нерад, видео позната имена, која се од 1999. на Космету, посебно у северном делу, појављуију као власници приватних радија и Телевизија, бивши извршни секретари општинских комитета СК, и слично. На списку "запослених" је био и "колега", познат по писању стихова за народне певаче, власник приватне радио-TV станице, која је добијала доинације и помоћ са свих страна, није плаћала порез на рекламе, а тај исти послодавац није плаћао новинарима плате нити хонораре, па чак ни закуп просторија . После добијања дебеле отпрем,нине из РТС-а, наставио је "приватни бизнис", а потом постављен за директора јавне установе која се финансира из буџета...Србијо, заиста си јака, ово ни Америка не би издржала!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси