Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ал Џазира ће тужити владу Египта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 09. 2013.

Извор: Бета, АП, Б92

Ал Џазира ће тужити владу Египта

Телевизија Ал Џазира предузеће правну акцију пред међународним судовима против египатске владе због затварања њених канцеларија, укидања сигнала и хапшења.

Ал Џазира је додала да ће апеловати на Уједињене нације да "осигурају да слобода изражавања и штампе не умре у Египту".

Та телевизија се суочава са репресијом од стране власти у Египту, која има подршку војске, у склопу кампање против медија које сматра присталицама свргнутог председника Мухамеда Мурсија и његовог исламистичког покрета Муслиманско братство.

Један египатски суд наредио је локалном огранку Ал Џазире 3. септембра да обустави емитовање програма, оптужујући ту телевизију да је угрозила националну безбедност, емитујући лажи и клевећући војску Египта.

Према истој судској одлуци још трима происламистичким станицама је забрањен рад. Главној станици Братства такође је забрањен рад на дан Мурсијевог свргнућа.

Двема другим редакцијама Ал Џазире у Каиру - регионалној Ал Џазири и Ал Џазири на енглеском није ускраћено право на рад истом судском одлуком.

"Ал Џазира не може да дозволи да се настави ова ситуација... Она ће дати инструкције својим адвокатима да предузму све неопходне кораке широм света да би осигурали да њени новинари раде слободно у земљи (Египту), без страха од произвољних хапшења, напада, укидања сигнала и других облика застрашивања и узнемиравања", саопштила је та телевизија.

Алудирајући на владу Египта која је преузела власт после Мурсија, Ал Џазира је навела у саопштењу да је нови режим из Каира игнорисао права новинара да слободно извештавају и "изгледа да је одлучан да ућутка независно новинарство у земљи".

Агенција АП није успела да добије коментар од египатских званичника.

Египатска редакција Ал Џазире нашироко је извештавала о протестима Братства после војног удара у којем је свргнут Мурси и такође је емитовала снимљене поруке одбеглих чланова Братства које су тражиле власти. Она се доста ослањала на аматерске видео снимке протеста у свом извештавању о ситуацији у Египту после Мурсијевог свргнућа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси