Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РАТЕЛ: Ове године дигитализација до 70 одсто РТВ-сигнала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 09. 2013.

Извор: Бета

РАТЕЛ: Ове године дигитализација до 70 одсто РТВ-сигнала

Директор Републичке агенције за електронске комуникације (РАТЕЛ) Милан Јанковић је данас најавио да ће до краја ове године бити завршено 60 до 70 одсто дигитализације радио-телевизијског сигнала у Србији. Комплетна дигитализација биће завршена до средине идуће године, што би било око годину дана пре крајњег рока – 17. јуна 2015. године, рекао је Јанковић на седници Одбора Скуштине Србије за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације.

Такав темпо дигитализације је, по речима Јанковића, омогућен тиме што није поново дата национална телевизијска фреквенција коју је некада користила телевизија “Авала”.

Подсетио је да је марта 2012. пуштена у рад “инцијална дигитална мрежа” на 15 локација у Србији.

Председник Управног одбора РАТЕЛ-а Јован Радуновић је рекао да се очекује да ће део спектра који буде ослобођен дигитализацијом, добити мобилини оператери за увођење “четврте генерације” мобилне телефоније.

“Дигитализација ће грађанима омогућити већи број канала и бољи квалитет услуге, и прилив новца у државни буџет”, рекао је он, наводећи да ће само једна лиценца за ЛТЕ – “четврту генерацију” мобилне телефоније, коштати око 50 милиона евра.

Радуновић је изразио очекивање да ће Влада наставити пројекат националне широкопојасне интернет-мреже што је РАТЕЛ покренуо пре две године.

У ту мрежу требало би да буду укључене мреже јавних предузећа и државних служби, те би то подигло квалитет услуга државних органа и рад и “електронске владе”.

Такво, оптимално и рационалније коришћење интернет-мрежа јавних предузећа и државних институција повећало би приход државе за 30 до 50 милиона евра годишње, рекао је Радуновић.

За тај посао потребно је 40 до 50 милиона евра који би се могли повући из претприступих фондова ЕУ за Србију. Национална интернет-мрежа би, по процени РАТЕЛ-а, била фунционална за три до четири године.

Диретор и председник Управног одбора РТЕЛ-а су одбацили као нетачне промедбе појединих чланова Одбора Скупштине Србије да је плата директора те агенције 353.000 динара и истакли да апсолутно поштују Закон о ограничавању зарада.

Радуновић је навео да је плата директора РАТЕЛ-а ограничена на 168.000 динара и да су све остале плате у Агенцији усклађене с њом. Због ограничаваја зарада, по речима Радуновића, РАТЕЛ има проблем одласка дефицитарних стручњака које је та агенција сама образовала.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

18.09.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 18:41

Izvestaj o radu RATEL-a za 2012.


"Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) Milan Janković je danas najavio da će do kraja ove godine biti završeno 60 do 70 odsto digitalizacije radio-televizijskog signala u Srbiji."

"Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović je rekao da se očekuje da će deo spektra koji bude oslobođen digitalizacijom, dobiti mobilini operateri za uvođenje “četvrte generacije” mobilne telefonije.

Digitalizacija će građanima omogućiti veći broj kanala i bolji kvalitet usluge, i priliv novca u državni budžet”, rekao je on, navodeći da će samo jedna licenca za LTE – “četvrtu generaciju” mobilne telefonije, koštati oko 50 miliona evra."

Pitanje je da li ce se 60-70% digitalizacija izvršiti do kraja ove godine prosirivanjem digitalne Inicijalne mreze sa sa oslobodjenim frekvencijskim kanalima analogneTV radio-difuzne mreze K-5 (bivse "TV Avale")? Valjalo bi da na ovo pitanje odgovori i direktor JP "Emisiona tehnika i veze".

RATEL vise ne izdaje licencu domacem ili stranom pravnom licu koje namerava da izgradi, poseduje ili eksploatise javnu telekomunikacionu mrezu ili da pruza javne telekomunikacione usluge (clan 33. starog, nevazeceg Zakona o telekomunikacijama), vec dozvolu za koriscenje radio-frekvencija po sprovedenom postupku javnog nadmetanja (cl. 89. i 90. "novog", vazeceg Zakona o elektronskim komunikacijama).

Da li su bezicne sirokopojasne komunikacione mreze nove, cetvrte generacije vec dobile primat i nad inicijalnom i zavrsnom digitalnom terestrickom TV radio-difuznom mrezom u "zastarelom" sistemu DVB-T2?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси