Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нова кршења Кодекса новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 09. 2013.

Нова кршења Кодекса новинара Србије

Комисија за жалбе Савета за штампу одлучила је на својој редовној седници да су дневни листови "Ало!" и "Курир" прекршили Кодекс новинара Србије, док је веб порталу НСПМ изречена опомена због кршења Кодекса.

"Ало!" је Кодекс новинара Србије прекршио серијом текстова објављених од 30. маја до 4. јула ове године, у којима је подносилац жалбе означен као починилац кривичног дела пре изрицања пресуде, чиме је прекршена тачка 3 oдељка IV Кодекса новинара Србије.

Комисија је констатовала да је, у чак пет објављених текстова, постојала намера листа да се поднослилац жалбе дискредитује, опуживши га за педофилију и злоупотребу службеног компјутера. Комисија је, такође, констатовала да није постојао оправдани интерес јавности да се о томе извештава на такав начин.

"Курир" је прекршио етичка правила професије објављујући бизарне детаље о самоубиству девојке, у тексту објављеном 24. јула ове године. Оцена Комисије за жалбе Савета за штампу је да је поменутим текстом повређено достојанство жртве и да су изнети узнемиравајући садржаји, чиме су прекршене тачке 4 и 5 одељка IV Кодекса новинара Србије које прописију одговорност новинара, као и тачке 1, 2 и 3 из одељка VII које прописију заштиту приватности.

"Курир" је, по оцени Комсије, прекршио Кодекс новинара, и то тачку 6 одељка IV и тачку 1 одељка VII које по којима је новинар обавезан да поштује културу и етику јавне речи, као и интегритет и достојанство људи о којима пише. Реч је серији текстова, објављених од 2. до 4. августа, у којима је Владо Георгиев означен као алкохоличар који учествује у саобраћају и којем је потребно лечење.

Комисија је, међутим, оценила да "Курир" није прекршио Кодекс новинара Србије пишући о тој теми, односно да су поштоване одредбе које се односе на истинитост извештавања и начело новинарске пажње, јер је реч о јавној личности која је промовисала одговорно понашање у саобраћају, а својим примером је чинила управо супротно.

Комсија за жалбе Савета за штампу је изрекла и јавну опомену веб порталу Нова српска политичка мисао, због објављивања коментара главног и одговорног уредника, у којима је повређена тачка 1 одељка IV Кодекса новинара Србије, према којој је новинар дужан да се супростави свима који се залажу за било коју врсту дискриминације или говор мржње, као и да учини све да избегне дискриминацију засновану на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном и друштвеном пореклу, а што је објављивањем поменутих коментара учињено.

"Ало!" и "Курир" су били у обавези да одлуке Комсије за жалбе објаве у року од три дана од дана када су им достављене, што нису учинили, док НСПМ нема ту обавезу, јер није прихватила надлежност Савета за штампу.

Савет за штампу

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси