Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија спремна за почетак преговора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2013.

Аутор: В. М. А. Извор: Политика

Србија спремна за почетак преговора

Водич за новинаре „Преговарање о поглављима 23 и 24 - О чему треба да преговарамо" представљен je синоћ у београдском Музеју примењене уметности.

 

Србија је спремна за почетак преговора за чланство у Европској унији, одговорио је синоћ министар правде Никола Селаковић новинарима и узвратио питањем да ли су српски медији спремни да у том ћроцесу прате своје државне органе, владу и представнике невладиног сектора. Министар је ово питање поставио у београдском Музеју примењене уметности на промоцији водича за новинаре који нуди одговоре на питања како теку и ко води преговарачки процес, зашто се заснива на 35 поглавља, шта је то скрининг а шта експланаторни дијалог...

- Кроз водич „Преговарање о поглављима 23 и 24 - О чему треба да преговарамо" медији у Србији ће имати прилике да се упознају са процесом преговарања са ЕУ.

Уверен сам да ће већ за 10 дана да употребе овај водич када буду извештавали из Брисела где ће бити отворен експланаторни дијалог о процесу пре говарања између српске делегације и ЕУ - рекао је Селаковић.

Процес придруживања наше земље европској заједници, како каже министар, није само изградња институција и промена свести када је реч о правосуђу, већ врстан процес дисциплиновања нашег друштва. А медији су један од најважнијих савезника у том послу, нагласио је Селаковић.

Говорећи о поглављу 23 „резервисаном" за правосуђе и основна права, министар је нагласио да је потребно усвојити правне тековине ЕУ али сачувати и српске.

На истом скупу немачки амбасадор у Београду Хајнц Вилхелм подсетио је да ће процес преговора бити отворени али и затворени поглављима 23 и 24, односно темама о правосуђу и безбедности, и та питања оценио као најсложенија.

Амбасадор је, такође, изразио наду да ће преговори да почну у јануару и похвалио припреме за локалне изборе на Косову и, како каже, „све оно што се дешава у Бриселу".

Поред правосуђа и безбедности, поглавља 23 и 24 тичу се и борбе против корупције, организованог криминала, питања миграција, азила, људских права, управљања границама...

- Питања из ових поглавља имају велику улогу у свим европским правним тековинама, а изазов ће представљати успостављање равнотеже између очувања националног идентитета и прилагођавања европским вредностима - казао је Мајк Фалке, вођа ГИЗовог пројекта за помоћ правним реформама у Србији. Појам прикључења наше земље европској заједници праћен је многим тајновитим питањима, оценио је председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић, и нагласио да су новинари ти који тај процес треба да на објективан и близак начин пренесу грађанима.

Поред промоције водича чије су ауторке Ивана Ђурић и Сања Нишавић Мрваљевић, отворена је и изложба фотографија „Србија испред објектива".

Шта је скрининг, а шта експланаторни дијалог

Иако за скрининг не постоји синоним у српском језику, водич за новинаре даје објашњење да је реч о аналитичком прегледу функционисања читавог система.

Скрининг претходи отварању преговора и одвија се у три фазе, од које се прваназива експланаторни дијалог и тада Европска комисија представља правне тековине ЕУ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси