Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Протест емитера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2013.

Извор: Фонет

Протест емитера

Незадовољни висином накнада за заштиту ауторских права које се, како тврде емитери, одређују "одокативно", представници радио и телевизијских станица са локалном фреквенцијом из Краљева, Врњачке Бање, Ваљева, Бољевца и Куршумлије, упозорили су државу на хитну потребу измена Закона о ауторским правима.

"Нису нама проблем ни Организација музичких аутора Србије (СОКОЈ), ни Организација произвођача фонограма (ОФПС), јер је њима закон омогућио да могу да нам раде шта хоће", рекао је Славко Јаношевић, директор Краљевачке телевизије (КаТВ).

Накнаде за ауторска права, како је објаснио Јаношевић, не иду по броју емитованих музичких нумера у програму, већ по проценту оствареног бруто промета."Кад купујемо филмове, купујемо и ауторска права, а овде плаћамо сви исто: и ја који емитујем три песме, и онај који емитује 300 песама имамо потпуно исту финансијску обавезу према СОКОЈ и ОФПС, што значи да немамо слободу уговарања", указује Јаношевић.

Локални емитери упозоравају да је систем направљен тако да иза организација за заштиту ауторских права стоје држава, закон и суд, а да је снага емитера једино у медијима које имају.

"Народ је у својим проблемима, па се неће осврнути на наше, али моја телевизија годишње за ове накнаде даје скоро пола милиона динара, а да за те огромне паре немамо никакву услугу", револтиран је директор КаТВ.

Он додаје да би радо набавио оригиналне снимке сваког аутора чије песме жели да емитује, под условом да му цена одговара. "Обраћамо се држави и Скупштини да мења закон, јер нама, рецимо у СОКОЈ, не умеју да објасне ко су њихови аутори којима плаћамо ауторска права, а поуздано знам да нису сви", тврди Јаношевић.

У борби да преживе и заштите се од високих накнада за ауторска права неки локални медији су, према речима Славка Савића, директора ТВ Куршумлија, почели да, уместо музике, емитују цвркут птица, шум таласа или фијук ветра.

Савић каже да су принуђени да праве сувенире, снимају свадбе, сахране, емитују умрлице. "У Куршумлији је од 2000.године умрло, убило се или обесило више од 2.500 људи, наплатимо умрлицу 400 динара и 20 пута је са телопом емитујемо у току дана", илуструје Савић.Када је Савић организацијама за заштиту ауторских права однео програмске кошуљице са тим подацима упозорили су га да не тера шегу са њима.

Власник краљевачке Радио-телевизије "Мелос" Зоран Јовановић сматра да емитерима преостаје једино да искажу своје незадовољство испред Владе Србије. "Не знам да ли је потребна толика радикализација нашег проблема, али не видим да било шта друго можемо да урадимо ако се састајемо, наше захтеве ставимо на папир, а онда тај папир одложимо у фиоку", поручио је Јовановић.

Један од видова протеста локалних емитера биће, како је најављено, израда заједничког џингла, који би емитовали сви медији, како би указали на неопходност измене законакоји регулишу област накнада за ауторска права.За две недеље, како је најављено, биће организован велики састанак око 60 емитера радио и тв станица из целе Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси