Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телевизијска претплата пала на 16 одсто
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2013.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Телевизијска претплата пала на 16 одсто

У првих шест месеци ове године просечна наплата претплате за јавни сервис пала је на 28 одсто, а подаци показују да је у августу своју обавезу извршило свега 16 одсто домаћинстава, речено је Данасу у Радиотелевизији Србије. Члан Програмског колегијума РТС Дејан Глигоријевић истиче за наш лист да ови подаци указују да је финансирање РТСа „потпуно обесмишљено“ и да је за финансијски колапс јавног сервиса одговорна држава која је донела Закон о радиодифузији са лошим моделом наплате претплате.

Глигоријевић подсећа да је у 2011. наплата претплате била између 50 и 60 одсто, док од 2012. мање домаћинстава плаћа струју, тиме и претплату, па је своју обавезу према РТСу извршавало свако треће домаћинство. „Нажалост, пад прилива средстава се наставио и у 2013“, наводи Глигоријевић.

Влада Србије је, подсетимо, најавила пре неколико месеци да ће укинути претплату за јавни сервис и да ће се РТС и РТВ финансирати из буџета у периоду од две године док се не пронађе адекватан модел њиховог финансирања.

Министарство културе и информисања више пута је одлагало представљање Нацрта закона о јавним сервисима који би требало да то регулише, тако да се тај документ до данас још није појавио на јавној расправи.

„РТС треба да дели судбину друштва, али јавни медијски сервис у функцији јавног интереса, свуда у свету - кошта. Наша рачуница се зна, 70 милиона евра прихода на годишњем нивоу и 17 до 20 милиона евра прихода од маркетинга. Та калкулација је прављена према моделу који је годинама, најквалитетнијим садржајем, покривао интересовања свих категорија становништва. Ако нема тих пара у државној каси, неће бити ни прокламованог померања према вредностима које су основ модерног друштва“, напомиње Глигоријевић.

Он додаје да је ЕБУ - Мрежа националних телевизија, која окупља 52 углавном европске земље, упутила Министарству културе Србије сугестије на Нацрт закона о медијским јавним сервисима уз снажну подршку претплати, накнади или сличном моделу убирања прихода од грађана, а не буџетском финансирању. „Представници Европске комисије и ОЕБСа, у саставу радне групе за израду новог закона о јавним медијским сервисима, подсетили су Министарство културе Србије да је Србија дужна да омогући РТСу и РТВу начин финансирања који обезбеђује њихову институционалну аутономију. Упоредно европско законодавство афирмише унапређени облик претплате који омогућава стабилно и довољно финансирање и гарантује финансијску аутономију јавних сервиса“, наглашава Глигоријевић.

Грађани ће и даље давати за јавни сервис

„Можда треба јасније рећи грађанима да укидање претплате не значи да појединац не даје за финансирање јавног сервиса. Он то и даље чини, само на други начин

- из пара која даје у буџет, било преко фискалног рачуна у самоуслузи, пореза који плаћа на стан, кућу, земљиште“, објашњава Дејан Глигоријевић из РТСа.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

24.09.

2013.

Milan [нерегистровани] у 21:23

Cime to rts opravdava pretplatu?

Vrlo dobro se secam programa kakav smo imali osamdesetih i znam kakav program imamo sad - a traziti pare za ovo sad je otimacina, jer za taj novac gledaoci ne dobijaju nikakav sadrzaj. Posto se po kvalitetu program rts-a nimalo ne razlikuje od programa ostalih kanala, nek' se i oni izdrzavaju od reklama.
A to sto pola zemlje placa i kablovsku i pretplatu je narocit biser.

Izvinjavam se sto nema nasih slova, kucam sa telefona.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси