Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цигла у зиду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2013.

Аутор: Милан Влајчић Извор: Блиц

Цигла у зиду

Пре три деценије један духовит и наоко безазлен коментар врсног новинара Југа Гризеља (значајна новинарска награда данас носи његово име) потресао је партијска тела ондашњег Београда, показујући ону вуковску (не мислим на В. Д.)мудрост: „Кад се мало муну, почињу да труну.“

У својој дневној колумни (први је увео овај спистељски ритам), Гризељ је евоцирао познату далмошку фл оскулу о виолинисти у куплерају, додавши да новинари, као припадници једног достојанственог позива, не би смели да се слично понашају у окриљу прљавих и других радњи. Онда је у то време злогласни С. Г. из Градског комитета СКЈ дигао галаму, прогласио одстрел честитог Гризеља, његова редакција се оградила, Гризељ је изгубио посао, прешао у НИН и потом постао најбољи председник УНС којег смо икада имали. Пред смрт (а никад се не зна коме она долази) запитао сам Југа како види оно што се њему и нама догодило, само је одмахнуо: “У мом животу био је и Голи оток. Ко зна шта нас све чека!”

Да ли се нешто у међувремену променило? Много шта, несумњиво. Али, Гризељево упозорење о неопходности новинарске етичке, професионалне кичме важи и данас.

Сада су више у моди медијски снајперисти (за серђолеонеовску “шаку долара”), према којима су ћеманисти у новинарству безазлена деца. Сада све може да се појави на новинским ступцима, нема више С. Г. да подигне споменик ретким Југовим наследницима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси