Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕДБ враћа новац који је пребачен на РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2013.

Аутор: Бојана Анђелић Извор: Блиц

ЕДБ враћа новац који је пребачен на РТС

Потрошачи који су преплатили рачун за струју а вишак новца им је аутоматски пребачен на рачун РТС-а за претплату, могу да поврате свој новац.

 

Потврду ове информације “Блиц” је добио на шалтеру Електродистрибуције Београд (ЕДБ) где нам је речно да грађани могу да врате новац који је отишао на претплату на рачун за струју ако то желе.

- Потребно је само да позову централу ЕДБ-а и траже службу обрађивача и њима упуте захтев. Све може да се заврши телефонски - објаснила нам је операторка у инфо центру ЕДБ-а.

До ове информације “Блиц” је дошао једноставно, једним телефонским позивом. Овај податак у ЕПС-у међутим нису имали. У прес служби овог предузећа на питање да ли ће новац бити враћен грађанима речено нам је да још чекају предлог решења које треба да им достави Београдска електродистрибуција.

Оно што се из целог овог случаја неминовно намеће као закључак јесте да се одговорни у оквиру само једног предузећа играју "глувих телефона", да не комуницирају међусобно, а све на штету грађана, односно потрошача.

Само пре три дана из ЕДБ и ЕПС Снабдевања поручено је да не постоји механизам да се вишак новца који је отишао на рачун за претплату врати грађанима. Сада се испоставило да је то ипак изводљиво, а према незваничним информацијама које је “Блиц” добио у ЕДБ, било је могуће и претходних неколико година. Како нам је речено било је довољно да потрошач само упути захтев и то би било учињено.

Формално правно, систем по коме је ЕДБ пребацио новац РТС је законит, јер претплата званично није укинута. Да парадокс буде већи, јавни сервис је већ добио финансијску ињекцију из буџета што је требало да претходи укидању претплате, али се то још није десило. Како “Блиц” сазнаје на рачун РТС у августу месецу на то име слило се преко 50 милиона динара, док је у септембру до јучерашњег дана уплаћено 32 милиона динара.

Забрањене информације

Према сазнањима “Блица” током јучерашњег дана свим дистрибуционим центрима у Србији, ЕПС Снабдевању и повезаним зависним предузећима стигло је из прес службе ЕПС обавештење којим им се забрањује да дају било какве информације медијима ако пре тога нису добили одобрење менаџерке за послове односа са јавношћу Јелене Васић, чији потпис и стоји у допису. Зато јуче није било могуће добити званичну изјаву из ЕДБ и ЕПС Снабдевања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси