Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нацрт закона предвиђа укидање претплате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 10. 2013.

Аутор: Марко Петровић Извор: Блиц

Нацрт закона предвиђа укидање претплате

Јавни сервиси у Србији годишње би из буџета требало да добијају 1,5 одсто укупних прихода, што је око 126 милиона евра, предвиђа Нацрт закона о јавним медијским сервисима. Од тога би 80 одсто (око 100 милиона евра) ишло за Радио-телевизију Србије, а 20 одсто за Радиотелевизију Војводина. Како је наведено у Нацрту који је објављен на сајту Министарства културе и информисања, паре би се из буџета преносиле на јавни сервис на основу уговора који се закључује између медијске куће и надлежног министарства и исплаћивале би се у 12 једнаких месечних рата.

 

Тај новац би смео да се користи само за основну делатност јавног медијског сервиса. Генерални директор РТС-а Александар Тијанић каже да би ова кућа могла да функционише и са 80 милиона евра из буџета, уз услов да приходи од маркетинга не падну испод 15 милиона евра годишње, да се плате смање, као и број запослених са четири на три хиљаде.

Могли бисмо да обезбедимо функцију јавног сервиса, али бисмо смањили куповину лиценцних програма, права за спортске преносе, фи лмове, смањили број дописништава, продукцију играног програма - каже Тијанић. Он додаје да би то довело и до осипања квалитетног кадра са РТС-а.

То би се одразило на квалитет програма, што би утицало на пад гледаности, па и на пад прихода од маркетинга. Зашто бисмо давали 100 милиона евра годишње за нешто што нико не гледа - каже Тијанић.

Нацрт закона предвиђа и да у једном сату може бити емитовано највише шест минута реклама, као и да удео оглашавања и ТВ продаје може бити највише 10 одсто програма.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси