Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Апатински медији због пресуде пред гашењем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 10. 2013.

Аутор: Милан Галовић Извор: Политика

Апатински медији због пресуде пред гашењем

Рачун ТВ „Апатин” д.о.о. је у блокади, запослени су већ ускраћени за једну плату а, ако Врхови касациони суд убрзо не поништи пресуду Апелационог суда у Новом Саду, прети им и губитак посла.

 

Слична судбина прети и њиховим колегама са радија „Дунав” и „Апатин”. Како је дошло ове, до сада незабележене, ситуације да се један град нашао пред опасношћу да практично истовремено остане без четири локална медија?  

ТВ „Апатин” д.о.о. која је власник недељника „Нови глас комуне”, кажњена је пресудом Апелационог суда у Новом Саду са милион динара, Радио „Дунав” са 400.000 а Радио „Апатин” са 200.000 динара. Осуђени су у одвојеним парницама по приватној тужби јер су објавили информацију о самоубиству једне девојке, трагедији о којој се говорило у овој средини и која је потресла многе у Апатину.

Виши суд у Сомбору је претходно ослободио ове редакције одговорности, а Апелациони суд у Новом Саду је констатовао да „текстови имају афирмативни карактер обојен духом саосећања, те да се у истима говори бираним речима о покојној кћерки тужилаца” а затим осудио поменуте медије јер „у конкретном случају није постојао оправдани интерес јавности да сазна за трагичну погибију ћерке тужилаца и околности под којима је она страдала”(!?).

Савет за штампу се претходно изјаснио да у случају „Новог гласа комуне” није прекршен Кодекс новинара Србије. О том самоубиству су извештавали и београдски дневни листови, али су тужени само локални медији. Рачун ТВ „Апатин” је, после одлуке Апелационог суда, од понедељка у блокади, чиме је угрожена егзистенција 19 стално запослених и хонорарних сарадника ове медијске куће.

Директорка ТВ „Апатин” Славица Попов каже за „Политику” да је у току захтев за ревизијом овог случаја пред Врховним касационим судом, да су се распитивали када ће се њихов случај наћи пред судијама па се том приликом испоставило да је њихов захтев практично 45 дана чекао „у фиоци”, односно ништа није предузето на његовом разматрању. А рачун телевизије је блокиран, без обзира што је покренута та процедура.

– Указујемо на неодрживост пресуде, не само због невероватно високог досуђеног износа, већ и потпуно неразумне аргументације за њено доношење, и апелујем да се случај апатинских медија што пре разреши пред државним органима Србије и избегну погубне последице. Ко ће бити одговоран ако се после пар година докаже да су кажњени медији били неправедно уништени, када сви запослени у њима буду на улици без средстава за живот? Како ће бити кажњен судија Петар Јовановић и његове колеге ако се докаже да је у питању несагледива неправда – пита директорка Попов.

Генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић каже да је одлука Апелационог суда у Новом Саду спорна када је реч о судској пракси и међународним стандардима.

– УНС тражи да се случај апатинских медија што пре разреши на Врховном касационом суду како би се избегле погубне последице гашења медија, а од локалне самоуправе очекује да учини све што је могуће како би медији у овом граду опстали упркос драконским и антиевропским пресудама. Овим пресудама ограничава се слобода изражавања, што је у супротности са Европском конвенцијом о људским правима и ставовима Уставног суда Србије – каже Брајовић истичући да је петицију против гашења апатинских медија на сајту овог удружења до сада потписало 420 новинара и медијских радника.

Светозар Раковић, генерални секретар Независног удружења новинара Србије (НУНС), каже да је ово удружење запрепашћено висином казне и њеним образложењем, истичући да би било страшно ако би се оваква пресуда спровела, чиме би Апатин остао без четири медија.

– Разговарао сам о овом случају са нашим адвокатима, видели су списе и сматрају да је Апелациони суд у Новом Саду прекорачио тужбени захтев јер у њему није ни тражено да се судски утврди повреда права на приватност, а управо се кршење тог права наводи у образложењу пресуде. Невероватно ми звучи да сам судија констатује да су новинари са саосећањем извештавали о самоубиству девојке, а затим донесе осуђујућу пресуду и изрекне новчану казну коју би тешко поднели и велики медији, а камоли локални. Уверен сам да ће Врховни касациони суд дати предност разматрању овог случаја и донети праведну одлуку – истиче Раковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси