Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повећање ПДВ-а угрожава штампане медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 10. 2013.

Аутор: М. Галовић Извор: Политика

Повећање ПДВ-а угрожава штампане медије

Уместо смањења пореза на додату вредност (ПДВ) за штампане медије, које је тражено још прошле године и летос, када је такав потез повучен у Хрватској, издавачи дневних листова и часописа у Србији, како ствари стоје, плаћаће већи ПДВ него до сада. Наиме, за штампу је до сада важила нижа стопа ПДВ-а од осам одсто, која ће, у склопу мера владе за излазак земље из економских невоља, бити подигнута на 10 одсто, док ће генерална стопа ПДВ-а остати на садашњих 20 одсто.

 

У Хрватској, где је нижа стопа ПДВ-а, такође, 10 одсто, дневни и периодични листови плаћају ПДВ од пет одсто, што је вид помоћи тамошње владе медијима да преброде економску кризу. Асоцијација медија, која окупља српске новинске издаваче, још прошле године тражила је да се ПДВ штампаним медијима у Србији смањи на четири или два одсто, у складу са иницијативом Европске асоцијације новинских издавача да све земље у Европској унији штампаним медијима максимално смање ПДВ или да га сведу на нулту стопу.

Управо за синоћ најављен је састанак Управног одбора Асоцијације медија на којем је, незванично сазнаје „Политика”, једна од тема требало да буде и обнављање захтева за умањење ПДВ-а за новинска издања. Влада Србије се није изјашњавала о овом питању, а штампани медији се после најаве владиних мера суочавају с могућношћу да плаћају још већи порез.

– Најављено повећање стопе ПДВ-а са осам на 10 одсто ће можда побољшати крвну слику буџета, али ће, с друге стране, сигурно директно угрозити пословање медијских кућа, посебно издавача штампе. Србија је једина земља у Европи у којој је просечна плата новинара нижа од националног просека. Боље су плаћени и шофери општинских функционера и спремачице у јавним предузећима.

Знају то сви. Зато, уместо да повећа, влада би требало да смањи ПДВ, макар на штампу. Показала би тиме да јој је стало до „четвртог стуба демократије”, који је, благо речено, попуцао од темеља до плафона – каже Светозар Раковић, секретар Независног удружења новинара Србије.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић сматра да је управо сада, када је најављено повећање стопе ПДВ-а, тренутак да се обнови иницијатива за умањење пореза штампаним медијима.

– И то најављено повећање би се лоше одразило по новинске издаваче, посебно јер се увози скоро све што је неопходно за штампање новина и магазина, од боја до машина. Поврх свега криза се одразила и на маркетинг, то јест смањен је број оглашивача. Мислим да је хрватски пример односа према штампаним медијима добар, показује како једна влада може да помогне медијима – рекао је Брајовић.

У Националној асоцијацији издавача новина и магазина (НАИ) истичу да, осим смањења ПДВ-а, постоје и други начини да се помогне штампи.

– НАИ разуме тешку ситуацију у којој се држава налази, а због које тренутно није могуће смањити порезе на штампу као што је случај у неким европским земљама. Али, подсећамо владу, као и све издаваче у Србији, да је наша асоцијација пре три недеље покренула иницијативу за омогућавање оглашавања неких акцизних роба и специфичних услуга, коју је подржао и први потпредседник владе Александар Вучић. То је најбољи начин да држава помогне медијима. Ако нам дозволе да зарадимо, ми ћемо моћи да плаћамо и већи ПДВ и све остале порезе – каже Драган Ј. Вучићевић, председник НАИ.

У Министарству финансија јуче су нам рекли да је о новим мерама владе овлашћен да говори једино министар финансија Лазар Крстић, или неко од његових најближих сарадника, а они су заузети припремама за пут у САД.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси