Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС-у више новца него што се Тијанић надао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 10. 2013.

Аутор: Б. Билбија Извор: Политика

РТС-у више новца него што се Тијанић надао

Нацртом закона о јавним медијским сервисима који је Министарство културе и информисања објавило на свом интернет сајту, предвиђено је издвајање 1,5 одсто прихода из државног буџета за финансирање јавних медијских сервиса, то јест Радио-телевизије Србије (РТС) и Радио-телевизије Војводине (РТВ). Према наводима медија, то би износило око 126 милиона евра, од чега би 100 милиона, то јест 80 одсто, ишло РТС-у, док би РТВ био финансиран са преосталих 20 процената. У нацрту се помиње и алтернативно решење, да расподела средстава буде 75 одсто за РТС и 25 за РТВ.

 

У нацрту закона стоји да се Јавни медијски сервис финансира из буџета Републике Србије, комерцијалних прихода и осталих прихода одређених Статутом јавног медијског сервиса, као што су фондови међународних организација и друго.

Наводи се да Република Србија обезбеђује стабилно и довољно финансирање основне делатности јавног медијског сервиса, којим се гарантује независност његовог рада, а да начин и услови обезбеђења средстава не смеју утицати на уређивачку независност и институционалну аутономију јавног медијског сервиса.

На тај начин у потпуности су испуњена ранија очекивања генералног директора РТС-а Александра Тијанића, који је, упозоравајући да је јавни медијски сервис пред гашењем, указивао на то да је за његово функционисање неопходно 80 милиона евра годишње из буџета, док би се преосталих 15 до 20 милиона могло остварити из комерцијалних прихода.

Према садашњој рачуници, 1,5 одсто прихода буџета тренутно износи око 104 милиона евра, па би Тијанић могао да рачуна на најмање 83 милиона из државне касе. Ако се рачуница покаже као тачна и ако закон буде усвојен, уз 15 милиона од маркетинга, РТС би имао годишње финансирање између 98 и 115 милиона евра.

Тијанић је агенцији Бета изјавио да РТС-у треба нешто више од 100 милиона евра годишње да би могао да обавља улогу јавног сервиса. „За ’пун погон’ РТС-а треба мало више од 100 милиона евра. Наш рачун показује да бисмо, уколико зарађујемо 15 милиона од маркетинга, са 85,90 милиона евра од претплате или из буџета могли да испунимо функцију”, рекао је Тијанић.

Он је истакао да би са овим новцем РТС могао да сачува Симфонијски оркестар, Хор „Колибри”, Џез и Народни ансамбл, снимање домаћих серија и тридесетак дописништава, али тек предстоји јавна расправа о нацрту закона о јавним медијским сервисима.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

11.10.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 15:03

Servis, sluzba i/ili usluga?


Posto u Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima nije dato eksplicitno znacenje pojma "javni medijski servis", ostaje dilema da li se pod ovim izrazom podrazumeva "javna medijska slizba" ili "javna medijska usluga".

Iz teksta nacrta ovog zakona moze se zakljuciti da javni medijski servis ima, izgleda, isto znacenje kao i javna medijska sluzba koja obavlja javnu medijsku uslugu od javnog interesa (tacnije: opsteg interesa).

U Zakonu o javnim službama ne pominju se javni servis. U clanu 3. stav 4. ovog zakona propisano je: "Za obavljanje delatnosti odnosno poslova utvrdjenih zakonom u oblasti javnog informisanja ... osnivaju se preduzeca." Takodje, ni Radna verzija Strategije reforme javne uprave u Republici Srbiji i Akcionog plana za sprovođenje Strategije za period 2013-2016. godine ne sadrzi pojam "javni servis".

Ako je ustanova oblik javne sluzbe (= javnog servisa), onda nije dobro da clan 2. stav 1. Nacrta zakona o javnim medijskim servisima pocinje recima: "Ustanove javnog medijskog servisa (u daljem tekstu: medijski servis) ...". Jer, izraz "ustanova javne medijske sluzbe" je tautoloska konstrukcija.

Cini se da bi iz formalno-pravnih razloga bilo bolje da clan 37. stav 1. nacrta ovog zakona glasi: Osnovna delatnost javnih medijskih sluzbi (a ne, servisa) servisa finansira iz budjeta Republike Srbijeu u visini 1,5% ukupnih prihoda budzeta Republike Srbije.

P. S. - Ne tako davno Javna medijska ustanova "Radio-televizija Srbije" zvala se Javno preduzece "Radio-televizija Srbije", u skladu sa Zakonom o javnim sluzbama.

Одговори
пет

11.10.

2013.

Ja [нерегистровани] у 11:26

malo li je

Koliko li ce Tijanic sebi da strpa u dzep?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси