Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији мало извештавају о корупцији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 10. 2013.

Извор: Бета, Б92

Медији мало извештавају о корупцији

Медији у Србији интензивно извештавају о корупцији, али је о тим случајевим ауглавном само информишу, покује извештај Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ).

Борба против корупције више је заступљена у штампаним медијима него на телевизијским станицама, и о тој теми су највише прилога и чланака имали телевизија Б92 и лист Блиц, наводи се у данас представљеном извештају.

Највише се извештавало о злоупотребама у јавном сектору, а најзаступљенији актер била је Влада Србија, рекао је на конференцији за новинаре аналитичар БИРОДИ Зоран Гавриловић.

Извештај је обухватио извештавање укупно 12 телевизијских станица и дневних листова - РТС, ТВ Пинк, ТВ Прва, Б92, Скај плус, ТВ Војводина, Политика, Блиц, Курир, Вечерње новости, Информер и Наше новине у јулу и августу.

"Осим чињенице да у медијима доминира информативни приступ, постоји феномен сензационализма који је заменио истраживачко новинарство", рекао је Гавриловић.
Он је изнео пример истраживања о томе колико су грађани упознати са тиме за шта је оптужен власник Делте Мирослав Мишковић, и рекао да 30 одсто грађана зна, али да 60 одсто верује да је крив.

Гавриловић је рекао и да је у извештавању о корупцији више заступљена полиција и државни органи, него адвокати и осумњичени. Он је рекао и да Радио-телевизија Србије, као јавни сервис, мало времена и простора посвећује теми корупције, то ради на информативни начин и чешће се бави корупцијом у иностранству него у Србији.

"Будући да се заснива на јавном финансирању, РТС би требало да има у овом пољу водећу улогу, и да теме од јавног интереса истиче изнад осталих тема", рекао је Гавриловић.

"Потпредседник Владе Александар Вучић је најпозитивније заступљен у медијима... Прича о себи и хвали себе, а новинари му нису постављали контрапитања", додао је Гавриловић.

Мониторинг је почео 1. јула и спроводиће се до краја године, и до тада ће бити представљена три извештаја, као и завршни извештај са препорукама за унапређивање извештавања медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси