Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Моћ новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 10. 2013.

Аутор: Драгољуб Петровић Извор: Данас

Моћ новинарства

Новија српска клетва гласи: „Да бог да те Бранкица турила у Инсајдер“. За девет година емитовања „Инсајдера“ на ТВ Б92, ауторка емисије Бранкица Станковић није ушла само у клетве, већ је себи обезбедила важно место у историји српског новинарства. „Инсајдер“ је за то време постао ретка новинарска форма која је успевала да помера неке ствари у друштву.

Нема серијала који није узбуркао јавност и неретко подстакао државу да тек после „Инсајдера“ и сама крене у акцију.

Спремност да „стане на жуљ“ многим типовима са којима се ни држава не би качила ако баш не мора, Станковићеву је пуно коштала. Четири године – од када је МУП добио сазнања да су ангажоване плаћене убице које би требало да је ућуткају – живи под полицијским обезбеђењем, о чему пише у својој, управо објављеној књизи „Инсајдер, моја прича“.

Тај „инсајдер Инсајдера“ говори заправо о немоћи државе и моћи новинарства. Бранкица је често наилазила на критике – забележено је да је у пар наврата откривала афере које су већ откривене у дневној штампи, многима је сметала њена ароганција, исмевана је због емисија „Инсајдер уживо“ – када је, рецимо, присутне у студију убеђивала да је и Шешељ на оптужници за атентат на Зорана Ђинђића.

Неки су Инсајдер сматрали првим ТВ таблоидом, полицијском медијском испоставом, средством за линч политичких неистомишљеника...

Једне године је у традиционалној анкети магазина Статус „Седма сила о себи“ добила највише гласова колега у категорији „Брука за професију“, испоставило се, организованим гласањем редакција појединих таблоида. Али је зато сваке године, такође гласовима колега, бирана у „топ 3“ у категорији „Најбољи новинар“ и „Најбоља ТВ емисија“. Много више људи сматра да је Бранкица хероина модерне Србије, бескомпромисни борац за правду и истину и жена која има већу „чуку“ него натпросечно храбар мушкарац. Из тог разлога добила је скоро све новинарске награде које се у Србији могу добити.

И поштоваоци и противници слажу се у једном – Бранкица Станковић је опасна новинарка.

Рођена је у Београду у октобру 1975. године. Новинарством је почела да се бави 1996. године на Телевизији Студио Б, где је годину дана била на пракси после завршене школе новинарства коју су водили Бојана и Славиша Лекић. Касније је прешла на Радио Б92. Занимљиво је да је студирала глуму, али је после две године одустала јер је закључила да је много више занима новинарство.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

14.10.

2013.

ЗС [нерегистровани] у 17:13

?!

Све ово је смешно...Боље да су наградили МУП.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси