Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужићемо све који не плате заостали дуг за претплату
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 10. 2013.

Аутор: Милка Радовић Извор: Блиц

Тужићемо све који не плате заостали дуг за претплату

Закон нас обавезује да тужимо све који нису плаћали ТВ претплату, а од суда зависи да ли ће донети пресуду. Претплата ће се плаћати све док важи тренутни закон, док се не донесе нови, што би требало да буде ускоро јер је на овакав начин немогуће опстати - рекао је за “Блиц” директор РТСа Александар Тијанић. Од сваког првог у месецу до следећег првог РТС треба да обезбеди 2,6 милиона евра за плате запослених.

- С друге стране држава сваке године од Јавног сервиса узима 30 милиона евра пореза. То не може нико да издржи, али као и обично наша држава је паметна јер је овде дала пет националних фреквенција - каже Тијанић, и додаје како ово тржиште једва може да издржи три телевизије.

Тијанић се осврнуо на рекордне године када се претплата кретала око 65 одсто, када је Београд плаћао рекорде од око 70 процената што је био изванредан резултат, Нови Сад око 66 процената, а проблематични су увек били југ и запад Србије код којих је проценат био четири, шест или 12 одсто.

- Због приче о укидању ТВ претплате, као и економске кризе, у последњих пет година је опала претплата и сада је око 30 одсто. Колики год да је проценат плаћања претплате, она скупи за Јавне сервисе Србије и Војводине око 20 милиона евра, а када се укине, неко треба да извади новац и каже да је то управо тих 20 милиона који недостају - каже Тијанић Он тврди да је у нормалним временима та сума износила од 60 до 80 милиона евра, и додаје да Хрватска која је двапут мања земља од Србије од претплате скупи 220 милиона евра. -

Најгора несрећа која би могла да задеси грађане и РТС је укидање РТСа. Према томе, ако смо ми већ у опасности и финансијској кризи, боље је да почнемо да се фи нансирамо из буџета, јер нас чека много реформи - каже Тијанић, и напомиње како РТС са четири хиљаде треба да сиђе испод три хиљаде запослених у Јавном сервису грађана.


Застаревање

Како је раније најављено, прелазак РТСа на буџетско финансирање неће значити да је престала и обавеза грађана да уплате ранији дуг за претплату. Та обавеза застарева у року од годину дана, што значи да грађанима може бити наплаћен само онај износ који дугују у години дана пре него што је покренут судски поступак.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

12.10.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 18:12

где је ту економија?

"Најгора несрећа која би могла да задеси грађане и РТС је укидање РТСа..."

... - Ја сам свео свој живот на собичак од 20-ак квадрата, успевам да га зими загрејем за 1.000 динара струје месечно, а теби треба да дам месечно 50% те суме - 500 динара, бре! За шта, бре? За твоје препотопске серије из 70-80-их година прошлог века, или некакве "бабе које се чешљају док некаква села горе"? Као уредан грађанин пријављен сам свуда где треба (у полицији, у пореској управи, у дому здравља...), па ако ДРЖАВА треба да ми саопшти нешто ВАЖНО (ЗА ЊУ), послаће ми ЗВАНИЧАН ПОЗИВ, оврен свим могућим потписима и печатима (уз претњу да ћу бити кажњен ако се "не одазовем"!). Шта ми треба ту твој "ЈАВНИ СЕРВИС РТС - ВЛАСНИШТВО ГРАЂАНА СРБИЈЕ". Уосталом, ако сам му И ЈА ВЛАСНИК - поклањам ти мој део власништва!

Одговори
суб

12.10.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 17:39

ама немој

"Тужићемо све који не плате заостали дуг за претплату"

Ама, немој!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси