Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На оба канала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 10. 2013.

Аутор: Целзијус Извор: НС Репортер

На оба канала

Аутономија Војводине има два јака симбола. Први је Бановина. Кад се каже Бановина, у јавности се то схвата као синоним извршне власти, Владе АП Војводине, у чијој је дебелој сенци законодавна власт, то јест Скупштина АП Војводине, чији посланици остављају само ретке и неубедљиве јавне трагове.

Бановина је симбол аутономије, а како се у Бановини види само Влада Војводине, Влада је дакле главни симбол војвођанске аутономије. Која је личност симбол владе која оличава аутономију па се утолико може сматрати личношћу симболом свеукупне аутономије Војводине? То је премијер војвођанске владе Бојан Пајтић.

Други претежни симбол аутономије Војводине јесте Радиотелевизија Војводине.

Ниједна друга јавна установа не поистовећује се у толикој мери с аутономијом.

Ко су личности симболи војвођанске телевизије?

То су две даме: Санда Савић, програмска директорка РТВ-а, и Александра Поповић, водитељка те телевизије. За разлику од Бојана Пајтића, Савићева свој статус и моћ, који су јачи од овлашћења генералног директора РТВ-а, не потврђује иступима у јавности – она делује у дебелој сенци; Поповићева се у јавности виђа далеко ређе од Пајтића, али је на ТВ екрану увек с њим.

Међу побројаним личностима симболима, једнако као и између установа симбола аутономије, тј.између Владе Војводине и РТВ-а, и ове две установе према аутономији Војводине, постоји битна корелација. Ствар је у томе што се свака критика на адресу личности симбола и две симболичне установе (Владе и РТВ), иначе под неупитним покровитељством Демократске странке, с истих адреса дисквалификује као напад на уставне темеље аутономије Војводине.

Тако да и од малог зезања, по правилу, испада велики заплет с пуно тешких речи и емоција. Влада Војводине и РТВ понашају се као спојени судови. С учесталим хапшењима људи блиских Пајтићу и његовом потпредседнику Петровићу проф. Драгославу, пословање Владе Војводине постаје све спорније.

Легитими тет Пајтићевог кабинета пао је испод нуле након потонућа Развојне банке Војводине. Онда они не кажу да је све то њихов приватни, лични или групни, политички и партијски проблем, већ кажу да је на делу напад на уставни положај Војводине и покушај криминализације аутономије Војводине.

Другим речима: Војводина смо ја и моја странка, а Војводина се не сме нападати. Човек коме је стало до аутономије (демократије) Војводине, до себе и своје владе, а сигуран је у своје поштење, направио би белу књигу (са свим чињеницама, бројкама) о Развојној банци, позвао би покрајинске посланике и све заинтересоване да о томе данима расправљају, да на крају свима покаже своју врлину.

Добро, неко ће рећи: шта има Пајтић да прави белу књигу – није он Стипе Шувар, који је радио нешто слично за време комунизма. Али Пајтића нико није спречавао да тражи и добије дебату с неистомишљеницима у Телевизији и да их на отвореној сцени порази аргументима.

Поготово такву расправу није смео да спречава.

А шта смо видели на РТВ-у? Његов монолог у друштву незаобилазне водитељке Александре Поповић, која је једнако пазила да свом саговорнику и не помене Развојну банку, као што се увек трудила да јој преко усана не пређе забрањена реч Бодрум. Пајтић и РТВ нису тражили истину, већ су је октроисали.

Ко неће расправу неистомишљеника – нема ништа против лажи. На исти начин, прошле недеље, брањена је и сама РТВ, у чијим су се просторијама окупили истомишљеници да јавности саопште да Војводини треба регионални јавни медијски сервис.

Да би Војводина имала јавни сервис, РТВ мора хитно и безусловно добити паре, гласи њихов закључак. Као што је аутономија без остатка персонализована у режиму Бојана Пајтића, тако је војвођански јавни сервис оличен у Санди Савић и њеном ТВ режиму.

Санда Савић једнако РТВ! Пошто је Војводини потребна аутономија и јавни сервис, Пајтић и Савићева морају хитно добити паре, без обзира на то како су новац трошили досад и без обзира што о томе никада нису положили рачун јавности. Ако не добију паре, биће то доказ завере против Војводине.

Санду Савић и њене преплаћене шефове – њих је из Београда на командна места поставио Бојан Пајтић – недавно је испрепадао својим питањима новинар Бора Лазукић из градског синдиката. Он је говорио о тешким злоупотребама у РТВ-у: о прескупим куповинама лошег програма преко Кипра, провизијама, вишемилионским губицима у еврима, партијском запошљавању, лошем програму који гледаоци игноришу, гашењу сопствене ТВ продукције.

Савићева, по свом обичају, није одговорила. Али је важније што – за разлику од прошлонедељног скупа на коме је тражено да РТВ хитно добије паре на лепе очи – није организована никаква конференција или дебата о контроли трошкова поводом Лазукићевих тврдњи, ни у РТВ-у ни у Извршном већу.

Као да ништа нико није рекао и као да се све то не тиче политичара, новинара, гледалаца – поготово њих и поготово зато што више неће да плаћају ТВ претплату. У Бановини је раније организована још једна конференција о РТВ-у с циљем да се забашури питање пара. Њени пробрани учесници бранили су Санду Савић и друштво од јавних напада београдских новина „Печат” због истих ствари.

Те новине су објавиле низ детаља о криминалним поступцима руководећег тима РТВ-а. О проћерданим парама на том састанку у Бановини није изговорена ниједна реч.

Уместо тога, окупљени покрајински политичари, чланови Независног друштва новинара Војводине, које плаћа покрајинска администрација, представница ОЕБС-а, једногласно су осудили новинара „Печата” што је у својим текстовима написао да Савићева и њени шефови нису Срби, те да је у РТВ-у на делу антисрпска завера за пљачку претплате.

Нико од учесника на тој конференцији у Бановини није рекао: па шта ако ти људи нису Срби – то су поштени људи. Тако су борци против национализма само раздражили националисте и оставили их у уверењу да несрби краду више од Срба. Националисти су збили своје редове, што ће бити добро за борце против национализма јер ће имати разлог за своје деловање и постојање.

Питање да ли се у РТВ-у краде остало је без одговора.

Важна питања без одговора и питања с погрешним одговорима – то је слика Војводине данас. На оба канала.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси