Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж: Мој затвор бољи од њиховог
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 10. 2013.

Извор: Танјуг, Б92

Асанж: Мој затвор бољи од њиховог

Оснивач "Викиликса" Џулијен Асанж оценио је да се слобода и безбедност не искључују а да је у САД потреба за безбедношћу злоупотребљена.

 

Асанж већ дуже време борави у амбасади Еквадора у Лондону. "Не постоји нити једна конфликт између слободе и безбедности. То је само изговор".

Све независне земље морају бити спремне на борбу, потребна им је војска, одбрамбена индустрија и обавештајна служба али САД су то злоупотребиле, додао је Асанж.

Према његовим речима у САД постоји 5,5 милиона људи који имају приступ тајним државним безбедносним информацијама и право да користе ограничавање слобода. То је, како је оценио, непропорционално.

Асанж је истовремено критиковао "велике" медије истакавши да су корумпирани, јер имају многе интересе, а издавачи морају да чине уступке да би седели за столом са важним људима.

То се, како је подвукао, проблем "Њујорк тајмса", "Гардијана" и већине великих медија.

Упитан да ли је све што је учинио било вредно тога да мора да живи у амбасади Еквадора у Лондону Асанж је казао да би поново учинио исто.

"Ако се неко супростави америчком безбедносном комплексу онда мора да се суочи са последицама", поручио је он.

Асанж је казао да је наравно тешко када се сваког дана пробуди између истих зидова, али је додао да може много и неометано да ради.

"Затворити ме овде и натерати ме да радим је био контрапродуктиван потез. Имам подршку из целог света. Колико год се ово сматрало затвором, и ви живите у затвору, а мој је бољи него вашег. Овде ме барем не прати полиција", нагласио је он.

Асанж је потврдио да је у контакту са Едвардом Сноуденом, рекавши да је само "данас поставио шест његових нових снимака".

"Комуницирамо. Он још увек има страхује за своју безбедност. САД су постале место на којем људи више не могу затражии азил, већ људи одатле морају да траже азил", истакао је он.

Такође Асанж је критиковао и филм о њему, који се, како је рекао, ослања на две најнегативније књиге које су о њему написане. Упитан како види свет за десет година, и наравно себе, Асанж је рекао да се ради о времену које је веома занимљиво, јер се западна цивилизација налази на прекретници.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси