Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Изградња спомен-куће првог српског модерног новинара Пере Тодоровића, у селу Водице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2013.

Аутор: З. Голубовић Извор: Вечерње новости

Изградња спомен-куће првог српског модерног новинара Пере Тодоровића, у селу Водице

Изградња спомен-куће првог српског модерног новинара, књижевника и преводиоца Пере Тодоровића (1852-1907.), у његовом родном селу Водице, напредује упркос финансијским тешкоћама. Зграда је озидана и стављена под кров, а комплетан посао воде Удружење новинара Србије - чији је Тодоровић председник био од 1891. до 1893. - СО Смедеревска Паланка и Завичајно- туристичко удружење “Видовача” из Водица, који су уложоли властита средства, те обезбедили и бројне донаторе.

 

Захваљујући УНС, односно ангажовању његовог генералног секретара Нина Брајовића, ове године фирма “Метал фер” из Сремске Митровице послала је три тоне гвожђа, “Потисје” је из Кањиже допремило 250 квадрата подних плочица, “Кнауф” из Београда обезбедио је 200 квадрата изолационог материјала, док је фирма Т.К.К, такође из главног града, поклонила специјални лепак за постављање изолације.

Ипак, Миодраг Загорчић, први човек “Видоваче”, каже да је за завршетак преградних зидова хитно потребно 3.000 комада обичних цигала, па би Грађевински одбор био захвалан сваком донатору.

Подсетимо, спомен-кућа Пере Тодоровића - у којој ће постојати библиотека са његовим књигама и новинама које је издавао, као први приватни издавач у ондашњој Србији - осмишљена је тако да буде својеврсно стециште новинара из читаве Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси