Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Вучић напада уређивачку политику РТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2013.

Извор: НДНВ

НДНВ: Вучић напада уређивачку политику РТВ

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) изражава забринутост због односа председника Српске напредне странке и “првог потпредседника” Владе Србије Александра Вучића према Радио-телевизији Војводине, посебно у светлу чињенице да ове седмице почиње јавна расправа о нацрту закона о јавним сервисима.

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) изражава забринутост због односа председника Српске напредне странке и “првог потпредседника” Владе Србије Александра Вучића према Радио-телевизији Војводине, посебно у светлу чињенице да ове седмице почиње јавна расправа о нацрту закона о јавним сервисима.

Током јавне расправе, НДНВ ће инсистирати на законским механизмима који ће јавним сервисима омогућити несметани рад и независну уређивачку политику на коју утицај неће моћи имати властохлепљиви политичари у Србији, који би да уређују и медије, а Вучић свакако није једини политичар који не схвата да је јавни сервис у власништву грађана а не политичких “елита”.

НДНВ најоштрије осуђује однос председника Српске напредне странке и “првог потпредседника” Владе Србије Александра Вучића према Јавном сервису Војводине и његовим запосленима.

После победе његове странке на општинским изборима у Врбасу, Вучић је у директном укључењу у Војвођански дневник, на експлицитан начин напао уређивачку политику Радио-телевизије Војводине, показавши тако истинитост изреке да “вук длаку мења, а ћуд никако”.

“По Телевизији Војводине то није било очекивано и никада то није било очекивано (…) Али ми је драго уколико сте ви то очекивали, бар да је неко у Телевизији Војводине очекивао оно што је реалност (…) “, рекао је Вучић за РТВ у недељу, 13. октобра, уз препознатљиви агресивни, цинични осмех, којег смо се нагледали деведесетих година прошлог века.

“Извињавам се вама, извињавам се вашој телевизији”, почео је Вучић, а на новинаркину опаску да разуме да је то врло емотивно вече, Вучић јој је, одмах након извињења, рекао да то јесте емотивно вече, а “посебно за вас”. Све то било је праћено смехом и аплаузима његових страначких колега.

Линк ка изјави: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=B3bUlAf3uXI

С обзиром на то да је наречени председник “напредњака” у сећању нас новинара из Војводине и Србије остао упамћен по драконском Закону о информисању из 1998. године, који је по злу ушао у анале медијске историје модерне Европе, имамо све разлоге да осудимо његов поступак према РТВ-у и да обавестимо домаћу и међународну јавност о томе. Посебно ако имамо у виду чињеницу да Влада којом Вучић “потпредседава” дискриминише РТВ у односу на “уподобљену” Радио-телевизију Србије.

Вучић је својим неодговорним изјавама практично више пута позивао грађане Србије да не плаћају претплату за два јавна медијска сервиса, што је за последицу имало драматичан пад наплате претплате и до сада незабележену финансијску кризу оба јавна сервиса, а посебно РТВ-а, за чије финансирање није предвиђен ни динар у летошњем ребалансу републичког буџета.

Нема сумње да својим најновијом изјавом из Врбаса Александар Вучић заправо прети РТВ-у, потпуно уживљен у улогу “господара Србије” који себи даје за право да учи новинаре и уреднике како треба да раде свој посао. Он на тај начин покушава да цензурише уређивачку политику покрајинског јавног сервиса, који је у власништву грађана а не политичара.

НДНВ позива уреднике и новинаре РТВ-а да наставе да професионално обављају свој посао и да не подлегну притисцима Александра Вучића и његовој жељи да контролише све медије у Србији. РТВ је од бројних домаћих и међународних медијских професионалаца добио отворене похвале да се у последње две године својом уређивачком политиком приближио идеји јавног сервиса и постао најбоља домаћа радио и телевизија. Самим тим, он је постао сметња политичким моћницима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси