Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Станко Суботић Цане у Лондону изгубио спор против Ратка Кнежевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2013.

Аутор: Р. Тадић, М. Радовић Извор: Блиц

Станко Суботић Цане у Лондону изгубио спор против Ратка Кнежевића

Спор који је пре више од три године покренуо пред Високим судом у Лондону против Ратка Кнежевића, бившег шефа Црногорске трговинске мисије у Вашингтону, Станко Суботић Цане је изгубио, а за судске трошкове мораће да плати најмање 300.000 фунти.

 

 

Суботић је тужио Кнежевића због његовог сведочења на суђењима за убиство оснивача и уредника загребачког “Национала” Иве Пуканића и због низа изјава објављених у листовима “Дан”, “Монитор”, као и у српској штампи. Суботић је за наводни душевни бол тражио одштету од 300.000 фунти.

Високи лондонски суд је у јучерашњој пресуди, у коју је “Блиц” имао увид, навео да није доказано да је Кнежевић оклеветао Суботића, као и да је одлучио да одбије Суботићев захтев да се процес понови.

По оцени суда, Суботић је злоупотребио процес јер дело због кога је поднео тужбу није почињено. Наиме, суд сматра да углед Суботића није могао бити нарушен у Великој Британији јер је он на тој територији непознат. Осим тога, исти суд је нашао да се штампана издања српских и црногорских новина нису могла наћи у слободној продаји на Острву. Изјаве двојице сведока из Србије и Црне Горе који су тврдили да су у Лондону прочитали спорне текстове суд није прихватио као доказе против Кнежевића.  

Поводом спора који је трајао три године Кнежевић је изјавио да одбрана од тужбе за клевету пред енглеским судом за њега представља веома стресно искуство.

- Станко Суботић је покушао погрешно да информише суд у Великој Британији о текстовима у црногорским и српским новинама у којима су објављене моје изјаве. Драго ми је што је сада све готово - рекао је Кнежевић.

Пуканић је убијен 2008. године, а Врховни суд у Загребу је 2011. године на укупно 148 година за организовано убиство Пуканића осудио Жељка Миловановића, Слободана Ђуровића, Роберта Матанића, Луку Матанића и Амира Мафаланија, и то је највећа изречена казна за ту врсту злочина у Хрватској.

“Национал” је објавио серију текстова о дуванској мафији на Балкану и као организаторе шверца означио поред осталих и Суботића, Ђукановића и Станишића.

"Гардијан": Ударац "клеветничком туризму"

Британски "Гардијан" наводи да је овом пресудом задат озбиљан ударац "клеветничком туризму" у Великој Британији у којој се могла поднети тужба за клевету без обзира где је она изречена.

Суд је закључио да Кнежевићеве изјаве медијима у Србији и Црној Гори нису имале баш никакве последице за Суботићев углед у Великој Британији, већ искључиво за репутацију што ужива на Балкану.

Није доказано ни да је ико у Британији прочитао онлајн верзије спорних чланака, наглашено је у пресуди којом је Суботићу замерено што је две године злоупотребљавао процесне могућности. Током поступка, наводи лист, испитани су бројни сведоци, махом особе са Балкана.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси