Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: СНС спроводи лов на вештице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2013.

Извор: НДНВ

НДНВ: СНС спроводи лов на вештице

Независно друштво новинара Војводине није изненађено реакцијом Српске напредне странке на саопштење које смо данас проследили медијима, а у којем критикујемо председника ове странке због еклатантног притиска на уређивачку политику Јавног медијског сервиса Војводине.

НДНВ са гнушањем одбацује тврдњу да је по било чијем налогу осудио притисак на медијске слободе и уређивачку политику РТВ-а. Али, НДНВ-у је јасно зашто у СНС-у умеју да размишљају само у координатама нечијих "налога" и теорија завере. Њима, наравно, није јасно да неко уопште може да има своје мишљење, а камоли још и да се "дрзне" да критикује којекакве самозване господаре. 

Сличан модел гушења слободне мисли некадашњи радикали користили су и током деведесетих година, када су оптуживали независне медије и организације цивилног друштва да су „страни плаћеници”, „непријатељи српског народа” и „експозитуре великих сила”. Терминологија је сада другачија, али је методологија иста и своди се на лов на вештице. 

Уместо што етикетирају НДНВ, нека СНС одговори на питање које смо поставили: зашто "први потпредседник" даје себи за право да се директно, осионо меша у уређивачку политику једног јавног сервиса? 

Чињеница је да су све власти у Србији до сада користили медије као средство за владање и обрачун са политичким противницима, на различите начине угрожавајући медијске слободе. Али је исто тако чињеница да у модерној историји Европе и Србије није забележена гора репресија над медијима од оне коју је спроводио Александар Вучић 1998. и 1999. године. Та репресија је довела до гашења неких важних медија, убистава и напада на новинаре, а осуђеним колегама упропастила је животе. 

Да ли је данас у Србији забрањено подсетити на то? 

Уместо што се извињава НДНВ-у због победе у Врбасу, Српска напредна странка требало би да се извини новинарима и медијима у Србији за оно што су преживели од стране њихових функционера током деведесетих и што преживљавају, у блажој верзији, и данас. Грађанима Србије би требало да се извини и за деведесете, али и за отворену атмосферу линча коју данас стварају у сарадњи са појединим тзв. медијима, а заправо удбашко-политичко-мафијашким пројектима који раде у њиховој служби. 

Наводимо и један историјски паралелизам. Нацистичка пропаганда у Немачкој је много година после Кристалне ноћи тврдила да Немачком и даље, из потаје, владају Јевреји. Да ли Српска напредна странка планира ускоро да организује концентрационе логоре за оне који имају другачије мишљење од ње? Можда многи њени чланови имају у томе више искуства него у спровођењу европских стандарда? 

Поручујемо СНС-у да се НДНВ, најстарије независно удружење новинара на подручју бивше Југославије, не плаши "напредњачке" кампање страха, као што се ни деведесетих нисмо плашили Милошевића и његових слуга. А о нападима на РТВ а сада и на НДНВ од стране СНС-а свакако ћемо обавестити домаћу и међународну заинтересовану јавност. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси