Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Годишње смо продавали 811.111, месечно 67.592, а дневно 2.816 књига
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2013.

Извор: Вечерње новости

Годишње смо продавали 811.111, месечно 67.592, а дневно 2.816 књига

Статистика је неумољива: за девет година, „Новости“ су објавиле 192 наслова и продале 7.300.000 књига. То значи да смо годишње продавали 811.111, месечно 67.592, дневно 2.816, сваког часа 117 и у минуту две књиге!

Ове бројке убедљиво оправдавају слоган: Издавач по мери читалаца, и онеспокојавају некадашње скептике који су говоркали да књизи није место на киосцима.

Те, 2004. године, „Новости“ су првом едицијом „20. век“ изазвале прави културни земљотрес у Србији, а својим читаоцима поклониле књигу Умберта Ека „Име руже“, која је штампана у фантастичних 300.000 примерака. Та едиција је најавила рекордне тираже, а 40 дела највећих светских страних и домаћих мајстора пера продата су у тиражу од два милиона и триста четрдесет две хиљаде примерака.

Нико није могао ни да претпостави: славни филмски и позоришни глумац Жарко Лаушевић, књигом „Година прође, дан никад“, која је за годину дана доживела пет издања, обележио је последњих пола века. Књига је продата у невероватних 330.300 примерака.

Читаоци су препознали пишчеву аутобиографску искреност, јер је Лаушевић, како је то већ неко зналачки приметио, јединствен и по томе што је одиграо улоге које ће му се потом десити у животу.

Од савремених аутора, један од највећих европских режисера Емир Кустурица, књигом „Смрт је непровјерена гласина“ такође је оборио тиражне рекорде.

„Гласина“ је продата у 115.000 примерака, јер су читаоци схватили да је Емирова аутобиографија својеврсна хроника времена које су „појели скакавци“.

Кад већ бележимо рекорде, две провокативне књиге Вука Драшковића - „Мета“ и „Виа Романа“ - продате су у преко 100.000 примерака. Тиме је „краљ тргова“ потврдио своју богату књижевну каријеру.

Од пролећа 2004. године до данас „Новости“ су објавиле осам ексклузивних

едиција: „20. век“, „Миленијум“, „Љубавни живот богатих и славних“, „Дечји класици“, „Седма сила“, „Златни Руси“, „Златни Французи“, „Златни Европљани“.

У овим едицијама објављено је 130 светских и домаћих класика. Како су цене књига прилагођене сваком џепу, дела која су обележила протекле векове брзо су попунила милионске породичне библиотеке.

„Новости“ су објавиле књиге савремених српских писаца. На истој издавачкој траци нашли су се: Иво Андрић, Меша Селимовић, Милош Црњански, Данило Киш, Милорад Павић, Петар Петровић Његош, Борислав Пекић, Добрица Ћосић, Данило Николић, Драгослав Михаиловић, Момо Капор, Слободан Селенић, Миодраг Булатовић, Вук Драшковић, Душан Ковачевић, Горан Петровић, Емир Кустурица, Ђоко Стојичић, Боро Кривокапић, Зоран Живковић, Оља Ивањицки, Бора Лалић, др Предраг Симић, Перо Симић, Јован Јањић, Жарко Лаушевић, Бора Ђорђевић, Момчило Бајагић, Воја Жанетић, Ранко Гузина, Александар Новачић, Владан Динић, Веселин Шљиванчанин, Миле Новаковић, Новак Ђоковић, Миломир Краговић.

Између два београдска сајма књига, „Новости“ су објавиле треће коло популарних дечјих класика у шест књига („Тарзан“, „Јованка Орлеанка“, „Крцко Орашчић“, „Др Дулитл“, „Биберче“, „Синдбад морепловац“), у тиражу од 100.000 примерака.

Поред тога, ту је занимљива књига некадашњег шефа криминалистичке полиције Милета Новаковића „Отмице земунског клана“, у којој је аутор сабрао све мафијашке злочине који су обележили крај 20. и почетак 21. века.

Почетком августа објављен је роман Миломира Краговића „Деца Олује“, који је подједнако заинтригирао и читаоце и критичаре. И једни и други се слажу да је, после осамнаест година, објављено дело које аутентично сведочи о прогону српског народа у хрватској војној акцији „Олуја“, августа 1995. године.

И тако, из године у годину - свака књига „Новости“ постала је бестселер.

Истакнути књижевни теоретичар и критичар Гојко Тешић, овако је оценио наше

издаваштво: Фасцинантна, епохална мисија Компаније „Новости“. Национално одговорна, просветитељска и самим тим и доследно европско-светска.

Новак као аутор

Компанија „Новости“ и издавачка кућа „Лагуна“ објавиле су почетком октобра књигу најбољег тенисера света Новака Ђоковића „Сервирај за победу“, у тиражу од 65.000 примерака.

У овој књизи Ђоковић износи непознате детаље из свог живота, причу о одрастању у време бомбардовања и открива безглутенску дијету која му је вратила физичку снагу и победнички дух.

Десет наших најтиражнијих књига

1. Лаушевић „Година прође, дан никад“  330.000 2. Булгаков „Мајстор и Маргарита“  124.758 3. Андрић „Проклета авлија“  115.109 4. Кустурица „Смрт је непровјерена гласина“  115.000 5. Толстој „Ана Карењина“ (1)  109.290 6. Набоков „Лолита“  104.000 7. Сарамаго „Година смрти Рикарда Реиша“  99.000 8. Толстој „Рат и мир“ (1)  93.087 9. Селимовић „Дервиш и смрт“  92.000 10. Фокнер „Бука и бес“  85.000

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси