Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заражен медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2013.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Заражен медијима

Нови министар културе и информисања Иван Тасовац сменио је досадашњег помоћника министра задуженог за медије Драгана Коларевића, који је од самог именовања био на удару критика јавности, а на његово место поставио Сашу Мирковића, председника и једног од оснивача Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ).

Мирковић је као представник медијских и новинарских удружења активно учествовао у процесу израде медијских закона претходних година, борећи се за транспарентност и усклађивање регулативе с европским стандардима.

„Прихватио сам понуду министра културе Ивана Тасовца да будем део његовог тима у Министарству културе и информисања зато што сам препознао енергију, посвећеност и жељу за истинском и конкретном променом у области медија и информисања“, истакао је Мирковић за Данас, у својој првој изјави за медије по именовању на нову функцију.

Мирковић је рођен 1967. у Београду где је и дипломирао је на Правном факултету. Усавршавао се на Државном универзитету у Луизијани у САД и у Европском центру за новинарство у Мастрихту у Холандији. Похађао је и Школу за пословни и јавни менаџмент на Универзитету Џорџ Вашингтон у Варшави. Добитник је многих престижних награда за новинарску храброст и промоцију људских права. Један је од оснивача Радија Б92, а десет година је провео на функцији генералног директора Радија и Телевизије Б92 (1993 - 2003). У претходној деценији на Б92 обавља послове извршног директора, председника и члана Управног одбора, директора за спољне комуникације и медијске операције и директора Б92 траста.

Саша је, иначе, син познатог новинара Боривоја Мирковића, некадашњег уредника документарног програма Телевизије Београд, чије име након његове смрти носи награда коју додељује Факултет политичких наука студентима новинарства. Због посла његовог оца, како сам каже, „заразио се медијима као клинац“, пошто је буквално и проходао на Телевизији Београд. Ожењен је и отац петогодишњег дечака, па на питање како проводи своје слободно време истиче да је „породичан човек“. Велики је фан биоскопа, па наводи да сада ту љубав покушава да пренесе и на сина, са којим је одгледао све дечије филмове који су се приказивали на великим платнима.

Мирковић се у младости бавио ватерполом. Сада због посла ређе посећује базен, али нађе времена за вожњу бициклом. Када је реч о музици, каже да је још под утиском концерта Питера Габријела, његовог „јунака из детињства“, за који је сасвим случајно први купио карте.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси