Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СНС: Пренаглашена критика Европске комисије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2013.

Аутор: Л. Валтнер, М. Р. Миленковић Извор: Данас

СНС: Пренаглашена критика Европске комисије

Уважавам препоруке из Извештаја Европске комисије иако мислим да је у неким сегментима пренаглашена критика, посебно јер не мислим да постоји кампања против опозиције, каже за Данас Јадранка Јоксимовић, посланица и чланица Председништва СНС, коментаришући део извештаја у којем се наводи да „изазивају забринутост извештаји о оркестрираним медијским кампања у одређеним таблоидима против опозиционих странака, коалиционих партнера или независних тела, као и изношење детаља из истраге или најављивања хапшења, заснована на анонимним изворима из полиције и тужилаштва“.

„Све су то ствари које се дешавају у целом свету и које су често израз немилосрдне медијске утакмице за већи тираж и већи удео на тржишту. Наравно да је недопустива појава изношења детаља из истрага, али не сме се заборавити ни да су медији по природи свог постојања заинтересовани за све што је од важности за информисање грађана. Медији морају да покажу одговорност према својој професији и етичком кодексу и одупру се свим потенцијалним притисцима“, закључује Јоксимовићева.

Борислав Стефановић, шеф посланичке групе ДС, за Данас каже да је ово пример да Влада мора много више да ради не би ли се променили сегменти друштва у којима влада институционална и ванинституционална дивљина. „Надам се да ће Влада, која се неким сегментима уопште није бавила осим у негативном контексту, да схвати поруку ЕК и прихвати савете опозиције који иду у том правцу“, каже Стефановић, који додаје да је овакав став ЕК очекиван.

У УРС кажу да знају како је бити изложен негативној кампањи. Портпарол УРС Марко Селаковић наводи за Данас да је УРС небројено пута долазио у ситуацију да демантује потпуне неистине. „То се догађало не само протеклих месеци већ и претходних година. На пример, тема Националне штедионице се по потреби отвара и затвара деценију. Увек ћемо подржавати истраживачко новинарство, али никада нећемо разумети наручене текстове који се изгледа смислено пласирају“, напомиње Селаковић.

На констатацију да је УРС протеклих годину дана ипак био у власти упркос нарученим текстовима протеклих месеци и година, Селаковић одговара да увек постоји неки центар моћи којем је у интересу да пласира дезинформације или полуинформације и да ти центри не морају увек да буду из света политике. Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији, изјавио је јуче у парламенту да се са Србијом ради на припреми прве међувладине конференције која би требало да буде одржана што је пре могуће. Он је навео да би конференција могла да буде одржана после седнице Савета ЕУ 20. децембра, а најкасније у јануару.

Представљајући извештај о напретку Србије у процесу интеграција члановима скупштинског Одбора за европске интеграције, Девенпорт је рекао да је Србија остварила значајан напредак у дијалогу с Косовом и поздравио намеру лидера у Београду и Приштини да се обезбеди одржавање локалних избора у складу са међународним стандардима.

Шеф делегације ЕУ у Србији рекао је да ЕК очекује да почне рад на примени медијске стратегије, напомињући да тај процес дуго траје, али да је охрабрен тиме што се тај посао сада схвата озбиљније. Он је оценио и да је Влада створила добар оквир у форми стратегије за реформу правосуђа и да сада треба видети конкретну имплементацију, као и да верује да су сви свесни тога.

Јавне финансије на скринингу

У Бриселу је јуче почела нова рунда „скрининга“ посвећена преговарачком поглављу 32, које се односи на јавне финансије. Делегацију Србије предводила је шефица преговарачког тима Тања Мишчевић, а у Бриселу је био и државни секретар у Министарству финансија Никола Шосовић. Током ове, треће по реду рунде бриселског скрининга, експерти ЕК српској делегацији представили су систем контроле финансија који важи у ЕУ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси