Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Расправа о медијским законима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2013.

Извор: Политика, Танјуг

Расправа о медијским законима

Помоћник министра културе за област информисања Саша Мирковић изразио је јуче очекивање да ће после 1. новембра бити формулисани текстови закона о електронским медијима и закона о јавним сервисима. „За очекивати је да до 31. октобра добијемо све неопходне предлоге, сугестије и коментаре”, рекао је Мирковић у уводном излагању на другој јавној расправи о медијским законима у Крагујевцу.

Учесници јавне расправе, која је трајала читав дан, навели су да нацрти закона не поштују усвојену Медијску стратегију, да су донети у недемократској процедури и да садрже неуставне одредбе.

Директорка Радио-телевизије Крагујевац Јованка Маровић указала је да у јавној расправи не учествују чланови радне групе, као и да се расправља о законима, а да није познато шта пише у кровном закону – закону о јавном информисању.

„Плашим се да јавна расправа неће дати очекиване резултате, да ће резултат бити катастрофалан зато што нема времена да се законска решења промене”, рекла је Маровић.

Представници медија из Ниша и Врања су нагласили да су се „неки од чланова радне групе повукли и да не стоје иза понуђених решења”.

За Мирославу Стошић из Синдиката новинара Србије предложени нацрт закона представља интерес крупног капитала, а не слободу информисања. „Потписивање колективног уговора јесте основа и база да се заштите права свих запослених у свим медијима, како приватним тако и државним”, рекла је она.

Милан Петковић из Коалиције запослених у медијима, која окупља више од 40 електронских и штампаних медија у Србији, рекао је да је „унутрашњост спречена да се чује њен глас” и навео да је тој коалицији одбијен захтев да има статус посматрача у радној групи.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси