Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тадић, изјава, Новости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2013.

Аутор: Ратко Дмитровић Извор: Вечерње новости

Тадић, изјава, Новости

Бивши председник Србије, Борис Тадић, данас почасни председник Демократске странке, огласио се 18. октобра, у рану зору, кад су будни само поливачи улица, пекари и народна милиција, саопштењем из ког се може разабрати свашта, у првом реду тврдња, Тадићева, да су „Новости“ измислиле и објавиле интервју са њим.

Нисмо објавили интервју. Објавили смо изјаву, али Тадић ту не прави разлику, он није новинар (нећемо даље од тога), али како разумети да ту разлику не прави онај ко у Тадићево име пише и преко Тањуга пушта саопштење? Узгред, немушто, неписмено, са деловима који се међусобно туку, и језички и логички. Ево шта се догодило.

Седамнаестог октобра, око подне, падала је киша, новинар „Вечерњих новости“, женског рода, затекне се у центру Београда, случајно, на истом месту где и Борис Тадић, и реагује као што се од новинара очекује: затражи интервју. 

Човек је владао овом земљом, доносио важне одлуке, одређивао токове наших живота, како да га игноришете, посебно ако сте новинар. Тадић се уљудно захвалио на понуди, додавши да није време за интервју, али је наставио да разговара са новинарком „Вечерњих“. Не о киши, Звезди, позоришту, већ о политици.

То што је речено у разговору „Новости“ су објавиле као Тадићеву изјаву. И није спорно да је то речено, то ни Тадић не спори. Он само малчице није искрен: у саопштењу тврди да се сусрет са новинарком „Вечерњих новости“ свео на молбу за интервју и његово одбијање. Наставак разговора не спомиње.

А шта је речено у том неформалном разговору? Ништа спектакуларно, чак ништа ново, могле су „Новости“ комотно и без тога. Тадић је само образложио већ више пута изнет став да се до даљег неће враћати у арену активне, свакодневне, политике.

Борис Тадић је деценијама у јавном животу, у политици, и зна да разговор са новинаром - формални или неформални, свеједно је - није што и ћаскање са комшијом или родбином на крштењу, слави, теферичу. Ако је оно што је у опуштеном разговору рекао новинарки „Новости“ толико опасно, деликатно, важно, да завређује саопштење преко државне агенције, због чега Тадић није рекао новинарки „Новости“ да то не објављује? Не, он је само рекао - довиђења. Који би то новинар одолео изазову да не објави ни реч бившег председника државе, а реч је била о политици?

„Новости“ су Тадићеву изјаву штампале исте вечери, на трећој страни основног издања, које одмах, разним превозним средствима, путује ван главног града, али дође и на неке адресе у Београду. И таман кад смо припремали следеће, београдско издање, негде пред поноћ, зазвони телефон ноћног уредника нашег листа.

„Добро вече, ја се зовем Ана Роланд, радим као пи-ар Бориса Тадића. Ово што сте објавили господин Тадић није рекао и очекујемо да то избаците из следећих издања“, рече женски глас. Ноћни зове свог надређеног и овај му каже - скини то, ионако је празњикаво. Тако се Тадићева изјава није појавила у београдском издању „Вечерњих новости“. Раном зором уследило је горе споменуто саопштење. И то је све.

Иначе, Тадићеви мајстори за маркетинг (који су га народу продавали по принципима рекламе за виклере) воле да зову београдске редакције дајући разне сугестије. Тако се у последњој кампањи за председника Србије (Тадић изгубио)
звали (опет) ноћног уредника „Новости“ тражећи да се објави како је Борис на отварању основне школе у Лозници играо баскет и убацио две тројке. Са нагласком на две тројке.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

19.10.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 15:20

Tanko

Glodur precutkuje samo jednu stvar: Tadic izjavu koju su Novosti objavile nije dao! Cak i izmislja da je rekao da "nije vreme za intervjuu"(toga nema bar prema Tadicevom saopstenju"). Ako je odbio da izjavu da, to biu glodura, Novosti i citaoce nekada uglednog lista u krajnjem slucaju trebalo da brine.
Drugo, ako su Novosti "mogle i bez toga" kako kaze Dmitrovic, zasto objavljivati i zassto je to onda VEST? Ako je data od strane Tadica i ako je VEST , zasto je izbacivati iz beogradskog izdanja?
Trece, cemu prica o nocnom uredniku i pozivima iz Loznice? Nije li to ono " a i baba ti je bila ruzzna"?
Novinarski i urednicki je priznati i kada se gresi. I novinari su ljudi pa grese. Ako su ?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси