Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво истражује кума Горана Јешића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2013.

Извор: Курир

Тужилаштво истражује кума Горана Јешића

Тужилаштво за организовани криминал покренуло је истрагу о пословању Сремске ТВ, чији је власник и директор Александар Винчић, кум потпредседника покрајинске владе и бившег председника општине Инђија Горана Јешића.

Предистражни поступци

- Тачно је, воде се предистражни поступци под нашом ингеренцијом у вези са Сремском ТВ. Засад не бисмо откривали имена, против кога и за која кривична дела се воде истраге. Није упутно да то чинимо у овом тренутку јер то може да угрози истрагу, да актери сакрију или униште доказе - речено је Куриру у Тужилаштву за организовани криминал.

Испитује се, како сазнајемо, да ли је астрономски новац који је та приватна телевизија добијала из буџета неколико војвођанских општина под управом страначких колега Горана Јешића из ДС трошен наменски или је, како се сумња, завршавао на приватним рачунима. Проверава се, такође, начин на који су општине десетине милиона динара уплаћивале тој ТВ станици.

По захтеву Тужилаштва, полиција је пре око два месеца кренула у чешљање пословања Сремске ТВ.

- Испитују се токови новца из неколико војвођанских општина ка тој приватној телевизији. Сумња се да су велике суме завршавале на приватним рачунима појединаца, а изгледа да за пребацивање новца тој ТВ станици нису ни постојале адекватне одлуке општина - потврђује наш извор из МУП.

Јешићев утицај

Подсетимо, како је Курир јуче писао, сумња се да су општине попут Јешићеве родне Инђије, али и Ириг, Шид, Рума, Сремска Митровица, Пећинци давале буџетски новац Винчићевој ТВ под утицајем кума Јешића.

- Инђија и Сремска Митровица годишње издвајају до 20, Рума око 12, Шид 7,2 милиона динара за емитовање програмских пакета Сремске ТВ.

На све то треба додати и остале општине. По Срему круже приче и да покрајински секретаријат за културу и информисање издваја за те ТВ куће у име општине Шид по неком конкурсу два милиона динара за 2013. Питање је колико тај секретаријат издваја новца у име других општина за ту Винчићеву ТВ - наводи извор Курира.

Курир је пре четири дана послао питања и власнику Сремске ТВ, али Винчић до данас на њих није одговорио.

Општина Шид смањила средства Сремској ТВ

Васић: Издвајано 767.000 месечно

Председник општине Шид Никола Васић (СНС) каже да се за Сремску ТВ још од 2005. издваја новац, који је ишао и до 9,2 милиона динара годишње.

- Први закључени уговор од 19. априла 2005. био је на износ од 200.000 динара месечно за период 2005-2009, али је анексима уговора и уговорима повећаван до 480.000 динара. Од 2009. до 2011. месечно је издвајано 430.000, а 767.000 динара 2012. Ове године склопљен је уговор којим је износ смањен на 600.000 динара - каже Васић и објашњава да су основ за склапање тих уговора закони о радио-дифузији, локалној самоуправи и одлуке Скупштине општине - конкретно Одлука о буџету Шида за 2013, у којој су предвиђена средства за финансирање локалних медијских кућа.

Шта ли остали крију

Одбрана ћутањем

Иако су питања Курира послата пре три дана, председници општина Ириг, Инђија, Рума, Сремска Митровица и Пећинци на њих још нису одговорили.

1. Откад општина издваја новац за Сремску ТВ? Колико је то новца укупно?

2. Наведите године и тачне износе који су издвајани за Сремску ТВ?

3. По ком основу сте давали новац тој ТВ станици?

4. Који је ваш коментар на наводе да је општина издвајала тај новац за Сремску ТВ, чији је директор и власник Александар Винчић, јер је кум Горана Јешића, бившег градоначелника Инђије и вашег страначког колеге?

5. Јесте ли трпели притиске и од кога да Сремска ТВ добија новац?

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси