Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Александар Тијанић: Долази лоше време за РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2013.

Аутор: Д. Д. Извор: Данас

Александар Тијанић: Долази лоше време за РТС

Судбина јавног сервиса мора бити везана за судбину Србије и брзину изласка земље из кризе, сматра генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић. Он је у јавној расправи о Нацрту закона о јавним медијским сервисима изразио бојазан да ће деловање неких људи угрозити гледаност и стабилност јавног сервиса.

 

- Све што је до сада изашло у јавност око нацрта закона представљало је више баланс политичких снага унутар Србије, а мање зрело промишљање о томе може ли јавни сервис, један и други, да помогну Србији да раније уђе у зрело доба и да ли ће у томе помоћи или одмоћи, каже Тијанић, преноси ФоНет.

- Мислим да долази лоше време за јавни сервис, да је смањење утицаја јавног сервиса нечији политички план, који не мора да долази из политичких кругова, може да дође из круга неке комерцијалне телевизије, или власника комерцијалних телевизија, додаје он.

Коментаришући несугласице око будуће поделе буџетских средстава за РТС и РТВ, Тијанић је то означио као најобичније политикантство, јер не треба унапред делити непостојећу суму, него прво видети шта и какве програме јавни сервиси нуде, и по којој цени. Према његовим речима, проблем је и питање како ће РТС издржати тржишну утакмицу ако део Нацрта закона о јавним сервисима „прави инсинуацију“ да ће ова медијска кућа бити јавно предузеће.

- Ко ће нам водити Дневнике? Било ко? Ако РТС уђе у систем јавних предузећа, најбољи људи ће имати плату 60.000 динара, док им комерцијални медији нуде 1.200, 1.500, па и 2.000 евра, истиче Тијанић. Он је додао да 12 људи из РТС, „најбољи новинари, водитељи, инжењери“, већ имају понуду да пређу у комерцијалне медије.

Тијанић наводи да је свестан да јавни сервис не може да има 4.000 запослених, нити да догађаје прате екипама у којима је по петоро људи, али напомиње да јавни сервис не може да прати ни посете сваког политичара иностранству.

- Не може и није нормално, нагласио је Тијанић, ни да сваки, па и задњи министар по рангу, тражи да његова активност буде забележена и да уђе у Дневник, који траје 25 минута, „а има материјала за 55“. Он указује и да је од 2000. бар један комерцијални медиј сваке године био ближи власти него јавни сервиси, било да су добијали кредите из Фонда за развој, или на поклон власништво над зградом од десетак милиона евра. Или, додао је он, тајанствена продаја непознатом купцу, или лако прелажење серија и директора с једне на другу телевизију.

- Једној се да легендарни Сулејман, да би прострли фантастичног Сулејмана преко Слагалице или Дневника (РТС)... И да заврши легендарни Сулејман са два одсто шера у судар са Слагалицом и Дневником, констатовао је Тијанић.

Он је оценио да „не може из једне лажи, која се натура српској нацији и јавном мњењу, да се изроди ништа добро“.

- Хоћу да буде јасно да сам рекао да обмањујете целу Србију и да од те лажи почиње лажна завеса која се спушта као магла на целу српску медијску област, нагласио је Тијанић. Он се оштро супротставио ставу да су комерцијални медији власништво својих газда и да могу да објављују шта они хоће, јер су, како је објаснио, ти медији закупци националне фреквенције.

Тијанић је напоменуо да и приватни медији морају да објављују писма која су битна за јавност, „чак и кад је његово“ у питању, уместо што га, као што је случај са Б92, три дана скривају, а онда га пусте у непостојећој новинарској форми, „прекрију га пешкиром од текста“, да би могли на суду да кажу да је објављено.

 

Давања комерцијалним станицама

 

 Александар Тијанић је запитао и да ли је нормално да јавна предузећа из својих фондова за маркетинг дају више новца двема комерцијалним телевизијама него РТС, која је седам година најгледанији српски програм.

- Па где је ту логика? Јел треба да вам кажем где је, да вам нацртам... Да вам кажем зашто то раде, а везано је за деловање палца и влажење језика, кад броје утицај да продају простор моћнима из сфере политике..., рекао је Тијанић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси