Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Данас нови конкурс за националну ТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 10. 2013.

Аутор: Светомир Марјановић Извор: Блиц

Данас нови конкурс за националну ТВ

Савет РРА данас ће објавити јавни позив за доделу још једне националне телевизијске фреквенције. Како се очекује, дозволу ће добити “Нова ТВ“ иза које стоји Дејан Јоцић, бивши директор „Прве“, сазнаје „Блиц“.

 

На тај начин грађани Србије ће преко “Нове ТВ“ добити 150 нових епизода догодовштина са двора турског владара Сујемана Величанственог. Према нашим сазнањима, оваквом расплету, достојном највећих сапуница, претходнило је неколико састанака у Влади Србије на којима се разговорало о потреби да Србија добије још једну националну телевизију.

Заменик председника РРА Горан Караџић потврдио нам је да ће конкурс за нову фреквенцију данас бити расписан. Он каже да су се после одлуке Министарства за телекомуникације о расподели фреквенција, која је донета у среду, “испуњени сви технички услови за расписивање новог конкурса”.

“Технички услови” заправо значе да ће „Нова ТВ“ бити емитована на остатку дела фреквенције „Авале“ који неће бити коришћен за дигитализацију. Тако ће бити испуњен захтев ЕУ да постоји посебан канал за дигитализацију, али је у етру направљено и место за још једну телевизију.

На наше питање да ли ће нову фреквенцију добити “Нова ТВ“, која није прошла на прошлом конкурсу, Караџић одговора да “Савет РРА ником ништа није обећао”.

РРА може да донесе одлуку да додели или не додели неком фреквенцију. Док ми разговарамо конкурс још није расписан, не знамо ко ће се пријативи, тако да не можемо да говоримо о томе ко ће победити на конкурсу - каже Караџић.

Јоцић без коментара

Дејан Јоцић мирно је саслушао наше питање да ли ће се јавити на нови конкурс РРА и да је већ унапред договорено да ће “Нова ТВ“ добити фреквенцију.

- Немам никакав коментар на ваша сазнања - кратко је рекао Јоцић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

25.10.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 15:22

Sve se moze kad se hoce

Pre neki dan, 23. oktobra 2013. objavljeno je saopstenje: "Potpisan Pravilnik o utvrđivanju plana raspodele frekvencija za analogne FM i TV radiodifuzne stanice". Taj Plan raspodele sadrzi, pored Aneksa 4 - plan raspodele frekvencija/lokacija za potrebe formiranja Inicijalne mreže za testiranje emitovanja digitalnog televizijskog signala (http://www.ratel.rs/upload/documents/javne_rasprave/Izmena_plana_raspodele_210313/Aneks%204.pdf), i Aneks 2 - plan raspodele frekvencija/lokacija za analognu TV radio-difuziju za teritoriju Republike Srbije (http://www.ratel.rs/upload/documents/javne_rasprave/Izmena_plana_raspodele_210313/Aneks%202.pdf).

Na osnovu Aneksa 2 iz Plana raspodele, koji jos nije zvanicno objavljen u "Sluzbenom glasniku RS", RRA je danas, 25. oktobra 2013. brze bolje objavila "Javni konkurs za izdavanje dozvole za emitovanje televizijskog programa područje željene zone servisa - cela Republika" koji sadrzi spisak emisionih lokacija i frekvencijskih kanala (http://www.rra.org.rs/uploads/useruploads/Javni_konkursi/J-K--cela-Republika-25.10.2013.pdf).

Na kraju spiska lokacija/kanala stoji cudna napomena (*). Ona glasi:

"U skladu sa clanom 7. i 9. Pravilnika o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu u terestrickoj digitalnoj radiodifuziji ("sluzbeni glasnik RS", broj 55/12) emiter ce, kao imalac dozvole za emitovanje programa za teritoriju Republike Srbije, svoj program emitovati u mrezi za multipleksiranje i distribuciju digitalnog televizijskog programa."

Ta napomena me je za trenutak zbunila, ali sam ubrzo shvatio da se verovatno radi o zajednickom digitalnom sistemu za multipleksiranje i prenos JP "Emisiona tehnika i veze", a ne o novoj digitalnoj terestrickoj TV radio-difuznoj mrezi.

Kad sam na brzinu uporedio lokacije/kanale iz Aneksa 4 i ovog javnog konkursa uocio sam da je planirano da se programi analogno i digitalno emituju sa iste lokacije u susednim kanalima, i to sa Avale u 27. i 28. kanalu i sa Crvenog Cota - u 30. i 31. kanalu?!

Bas me interesuje da li ce se ovakvo koriscenje frekvencijskih kanala ostvariti bez smetnji.

Napomena - Prethodni komentari su dati bez uvida u konacnu i objavljenu verziju Plana raspodele rado-frekvencija.

Zakljucak: 1. Sve se moze kad se hoce; 2. I vuk sit i koze na broju.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси