Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Похвала учитељу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 11. 2013.

Аутор: Бранка Оташевић

Похвала учитељу

Целе протекле недеље Радио-телевизија Србије опраштала се од Александра Тијанића, свог изненадно преминулог генералног директора.

По професионалној обавези, било је то првенствено преношење реакција јавности на овај трагичан догађај. Сабирали су се утисци, изјаве, сећања, мишљења о једној изузетно маркантној јавној личности која је током четири деценије зрачила с медијске сцене у различитим улогама, обележавајући сваку својом снажном индивидуалношћу, креативношћу и талентом.

И, као што то увек бива, о Александру Тијанићу – новинару, колумнисти и полемичару, уреднику и директору неколико телевизија, министру информисања – говорило се после смрти лепше, с више уважавања и признања него за живота. Појавило се више пријатеља и поштовалаца него што се чинило да их је имао. Искреност таквог односа потврђиваће се од сада спремношћу да се прихвати и схвати, очува и развија оно што је Александар Тијанић оставио као своју професионалну заоставштину.

Посебно се РТС, као институција, опраштао од свог првог човека, желећи да покаже шта му и колико дугује. За готово десет година руковођења, учинио је Јавни РТВ сервис престижном медијском кућом – с информацијама којима се верује, са забавом која је пристојна, са играним серијама које су жанровски разнолике и масовно гледане, са оживљеним дечјим програмом, с редовним емисијама за мањинске групе... уз нови дигитални канал намењен у потпуности култури и уметности.

Испоставило се да је Александар Тијанић своју последњу животну снагу уложио управо у опстанак таквог Јавног медијског сервиса Србије – па ће му Србија, таква каква је, ваљда макар сада поверовати и разумети да је подршка РТС-у најпре у њеном општем интересу.

Но, прилику да му искажу захвалност, као својеврсном учитељу, искористили су овим тужним поводом и многи појединци, новинари који су деца изашла испод Тијанићевог шињела. Ако је ишта неспорно у његовом медијском умећу, онда је то дар да направи добру телевизију, у распону од тако различитих концепата какви су некадашња БК ТВ и садашњи Јавни РТВ сервис.

Био је несумњиви маг обликовања ТВ програма и мајстор за откривање и усавршавање новинара који ће успешно испуњавати тај задати оквир. Цела плејада младих људи које је почетком деведесетих окупио у ТВ Политици данас је стожер неколико домаћих телевизија.

Свесни да можда не би били то што јесу и знали то што знају да дуж њиховог пута није стајао  Александар Тијанић, они данас јесу у истинској жалости.

Остаје им да сада, у својој  професионалној зрелости, свако од њих, ма где да је, шири и распламсава искру маштовитог, самосвојног, критичког, смелог и одговорног журналистичко-медијског стваралаштва коју је у њима запалио Александар Тијанић.

То би, вероватно, најпре пожелео и томе би се највише радовао и он сам. Само да је могао да гледа, слуша и чита све што се дешавало у јавности и у медијима од прошлог понедељка наовамо – од његовог одласка из овоземаљског живота а у нашем колективном животу и политички, друштвено, културно трауматичној свакодневици.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

04.11.

2013.

srećko šojić [нерегистровани] у 20:54

Skoro genijalan

Kad je A. T. bio toliko duševan, pametan (skoro genijelan), svestran i sposoban zašto nije prihvaćen da bude direktor "Politike" ? Ko se to bunio, ko mu nije dao, ko je spletkario protiv njega pa je, iako imenovan, u roku od 24 sata dao ostavku?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси