Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Писмо у данашњем "Блицу": Глобална кампања против насиља над новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2013.

Извор: Блиц

Писмо у данашњем "Блицу": Глобална кампања против насиља над новинарима

Комисија за истраживање убистава новинара и Канцеларија за слободу медија ОЕБС а из Беча покрећу глобалну кампању против претњи и насиља над новинарима. Сама кампања везана је за УН иницијативу Борба против некажњивости убистава новинара и насиља над новинарима и медијским радницима. На самом почетку кампање, у данашњем штампаном издању "Блица" објављено је писмо које представља пример застрашивања новинара у Србији.

"Комисија за истраживање убистава новинара, први је институционални одговор на ову УН иницијативу и може постати модел за сличне ситуације у свету. У протеклој години на решавању убистава троје новинара у Србији Комисија и радне групе раде интензивно, што до сада није био случај. Имамо у земљи И четворо новинара под 24-сатном полицијском заштитом у забрињавајуће дугом временском периоду и то се свакако не сме кориситити као трајно решење за осигуравање безбедности новинара", каже председник Комисије Веран Матић.

  Осим тих случајева у овој години у нашој земљи забележени су:

  • дискриминација медија и новинара од стране републичке и локалне власти,
  • Претње смрћу најчешће праћене претњама које су упућене и породици новинара,
  • физички напади и покушаји атентата,
  • говор мржње према новинарима и позив на линч (претње, напади и позив на линч су готово исто заступљени), ту су укључене изјаве и активности десничарских организација,
  • вређање, претње, притисци од стране политичара и државних функционера,
  • притисци на новинаре од стране медија у којима раде,
  • подношење кривичних пријава против новинара који се баве истраживањем корупције

Ово су све појаве на које новинарска заједница, удружења и редакције морају обратити пажњу и константно се борити за бољу позицију за своју професију.

Због тога једим делом и ова кампања треба да скрене пазњу и подстакне дебате и дефинисање правих метода ефикасне заштите новинара.

"У оквиру кампање правимо Хронику претњи, као међународни пројекат у оквиру којег ћемо прикупити претње које су добијали новинари и тако сабране претње у тој својеврсној хроници предати генералном секретару УН Бан Ки Муну одакле је кренула иницијатива против некажњивости насља над новинарима", каже Матић.

Поводом ове кампање Комисија покреће и wеб сајт www.istina.co.rs на којем ће се налазити подаци о убијеним новинарима и медијским радницима, који се налазе и у мандату рада Комисије.

 "Отворен је позив свим редакцијама и новинарима да се придруже у овој кампањи и доставе податке о претњама и актима насиља према редакцији и новинарима како бисмо саставили комплетну Белу књигу о претњама и насиљу над новинарима у 2013. години", каже Матић.

Кампању је про-боно реализовала агенција Saatchi & Saatchi.

Овај папир добили су читаоци данашњег штампаног издања "Блица". Он представља пример застрашивања с којим се новинари свакодневно сусрећу. Објављивање овог папира део је почетка глобалне кампање против насиља над новинарима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси