Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кампања против претњи новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2013.

Извор: Бета

Кампања против претњи новинарима

Комисија за истраживање убистава новинара и Канцеларија за слободу медија ОЕБС а из Беча покренула је данас кампању против претњи и насиља над новинарима, рекао је Веран Матић, председник Комисије за истраживање убиства новинара.

"Јутрос смо у листовима Блиц, Политика и Данас објавили у коверти, онако како то нама стиже анонимно, текст у којем се налазе аутентичне претње које смо добијали протеклих година, како бисмо грађанима представили у каквим условима раде сами новинари и како би сами осетили ту врсту претњи и пресију које постоје свакодневно према онима који се баве истраживачким новинарством", рекао је Матић агенцији Бета.

Наводећи да је циљ рада Комисије коју предводи да се смањи број претњи новинарима и да се разоткрију покушаји атентата и да буду откривене убице троје новинара, Матић је рекао да се кампањом жели да се "још једном узнемири јавност овом темом".

Кампања је покренута и поводом иницијативе УН за борбу против некажњивости убистава новинара и насиља над новинарима и медијским радницима.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

06.12.

2013.

Miroslav Mitić ( moje puno ime i prezime) [нерегистровани] у 14:31

Primedba na način na koji je izvedena kampanja

12.02.2004. "Novosti" su po ko zna čijem nalogu(predpostavljam direktora centra Zorana Krejoviča) objavile nepotpisani tekst "Suze zbog miliona" pun laži koje se u Policiji i mogu lako proveriti. I drugi pisani mediji su doduše mnogo uzdržanije i pristojnije prenele ovu laž. Ja sam te 2004. kao zaposleni u finansijskoj službi Republičkog geodetskog zavoda, tadašnjeg Centra za katastra nepokretnosti Beograd u kojoj i pored upozorenja zaposlenih koji povremeno prenose velike sume novca nije se uopšte vodilo računa o bezbednosti od strane rukovodilaca , već smo bili prepušteni sami sebi( sam sam morao da donesem torbu od kuće jer se do tada novac prenosio u plastičnim kesama, često providnim, 11.02.2004. sam prilikom donošenja novca iz O.Z."DOB" napadnut i nanete su mi teške telesne povrede glave, fraktura lobanje , i za to donošenje novca sam znao u poslednjem trenutku samo ja i radnici katastra, pa je jasno da je razbojništvo izvršio i tipovao neko iz katastra. Posledice tog divljačkog napada osećam i danas jer mi je glava smrskana i to na potiljku,i na delu glave gde je kost lobanje najdeblja, praktično sam invalid . Do tada sam važio za jednog od najboljih radnika i dobrog i humanog čoveka, koji je uvek u kratkom vremenu završavao najteže i odgovorne poslove. Nepoznati novinar "Novosti" me je svojim člankom oklevetao, napisao moje puno ime i prezime,slagao gde sam zaposlen i sve činjenice oko ovog zčoćina, a pri tom je fotografisao policajce pozornike koji su prvi stigli na pravo mesto zločina, na drugoj lokaciji koja se uklapa u laž u članku.Tu laž su rukovodioci pokušali i da proguraju, ali ne može se baš toliko iskriviti istina. Takvim člankom mi praktično dok sam se borio da li ću da preživim i ne ostanem invalid vaši članovi su se ismevali mojim životom. Zamislite moje roditelje koji su su to pročitali u novinama.
Poenta je da niko ne treba da ubija i prebija novinare, čak i kad šišu laži, ali oni moraju na neki način da imaju moralni kodeks i misle o onima o kojma pišu laži, a ne da se ismevaju sa ljudima koji brane državni novac rizikujući život, i slušaju one koji pokušavaju da prikriju svoju odgovornost, mada do tada pa i do sada niko nije od rukovodilaca odgovarao za novac otet prilikom razbojništva, ni u jednom slučaju.
Novinari koji istražuju i pišu o "osetljivim" temama ne treba naravno da budu napadani , i ja ih posebno cenim, a kamoli ubijani i imaju moju a mislim i od svakog poštenogčoveka punu podršku!!
Novinari koji pišu najgnusnije laži , koje prikrivaju kriminalce treba da snose neke zakonske posledice(parnični postupak ne dolazi u obzir, jer šta ćemo ako žrtva napada loših ljudi koji rade kao novinari koji iznose neistine nemaju novac, a i zdravlje da izdrže višegodišnje suđenje, a i samo suđenje je nanošenje duševne patnje žrtvi lažnog izveštavanja).
Akciji istina protiv pretnji zameram simbol metka , na čijem je vrhu pero. Bolje je bilo da je pero bilo na vrhu štita koje štiti žrtvu maltretiranja od metka.

U nadi da ste razumeli moju dobronamernu kritiku o simbolu na kraju sajta koji je neprikladan i više pogoduje onima koji propagiraju nasilje.
Miroslav Mitić
P.S. Članak je nestao u elektronskom obliku, ali se jasno može pročitati u pisanom izdanju od 12.02.2004. Ovo pišem da dokažem verodostojnost onoga što sam naveo.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси