Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС отцепио Косово?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 12. 2013.

Аутор: М. М. С. Извор: Информер

РТС отцепио Косово?!

Радио-телевизија Србије признала је независно Косово, барем ако је судити по „Око магазину“ који је понедељак емотиван на Јавном сервису!

Наиме, у овој емисији у оквиру прилога о изласку земаља југоисточне Европе из рецесије приказана је мапа Балкана на којој је Косово границом потпуно одвојено од остатка Србије.

Шта да се ради

Што је још горе, ауторка „Око магазина“ Весна Дамјанић Бранковић каже да је на време уочила овај пропуст, али га је свесно пустила у етар. Како каже „ради се о мапи Светске банке, која је јуна 2009. уврстила Косово као засебног члана“.

- Реч је о извештају Светске банке, који смо и раније преузимали. Међутим, приметићете да у тексту који је пратио слику нигде нисам навела да је Косово засебна држава. Додуше, остала је мапа на којој се то види - признаје Дамјанићева.

У прилогу се наводи извештај Светске банке по којем је „до опоравка региона, који чине Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија и Албанија, довео раст извоза у којем предњачи Србија“. Косово се не помиње, међутим, графика која прати текст приказује територију јужне српске покрајине као потпуно независну државу.

Медијски аналитичар Цвјетин Миливојевић сматра да власт спинује информације, али да су криви и они који воде медије јер без провере и дубоког премишљања узимају стране податке здраво за готово.

- Заиста мислим да је реч о случајности и непажњи екипе која је радила на припреми емисије. Сматрам да највећу одговорност за овакве ствари имају премијер Ивица Дачић и део Владе, који су до јуче причали да би дали живот за Косово, а онда су преко ноћи дозволили да Срби имају паралелне установе. Не би ме чудило да убудуће имамо много више оваквих прилога - изјавио је Миливојевић.

Није први пут

Телевизијски критичар Бранислава Џунов истиче да ово није први пут да у медијима буде направљена озбиљна омашка.

- Таква грешка није први пут учињена, јер веома често ни не приметимо да се нека информација провукла кроз медиј. Новинари или не знају или брзоплето реагују због рокова, па се дешавају и пропусти. Страшно је и то што је за Европу Косово давно завршена тема - истиче Џунова и додаје да би морала постојати установа која региструје и упозорава на озбиљне грешке које нам се у штампи и на телевизији сервирају.

Мој угао

Александар Радић, војни аналитичар

Такве грешке су одраз људске немарности, јер већина користи интернет као релевантан извор информација, што је учинила и екипа Јавног сервиса. Подсетио бих да се не тако давно десило се и то да је на месту Косова била уцртана Македонија.

Светска банка 2009. признала Косово

У канцеларији Светске банке потврђују да је РТС пустио мапу из њиховог извештаја. Како су нам рекли, ова организација већ четири године признаје Косово као независну државу.

- То није нова информација јер је Светска банка још пре четири године прихватила Косово као пуноправног члана. Од тада се све мапе, чланци и извештаји за балкански регион објављују на исти начин, издвајајући Косово из државе Србије - објашњава Весна Костић из канцеларије Светске банке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси