Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарима мањкају права
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 12. 2013.

Аутор: Биљана Љубисављевић Извор: Преглед

Новинарима мањкају права

Независно удружење новинара Србије представило је јуче у Нишу предлог анекса уговора о раду новинара, новинара хонорараца и главних и одговорних уредника.

Према предлогу НУНС-а постојеће уговоре о раду запослених у медијима требало би допунити анексима како би био заштићен њихов професионални статус.

„Анексима желимо да дефинишемо права и обавезе новинара  и уредника у области њихове професије. Та права и обавезе заснивале би се пре свега на поштовању Кодекса новинара Србије, као етичког стандарда професионалног поступања новинара. Одредбе анекса носе одређену дозу заштите и примењивале би се у оним тренуцима када новинари бивају препуштени на милост и немилост послодаваца, а таквих ситуација је све више“, истакао је председник НУНС-а Вукашин Обрадовић.

Он је истакао да смо сведоци све чешћег кршења Кодекса новинара Србије, а да се новинари из разних, често и оправданих разлога, нису до сада бавили сопственим положајем.

„Због страха од губитка посла новинари у Србији су приморани да се мире с драстичним изменама садржине њихових текстова и наслова, и да се мире с тим да својим именом стоје иза таквих текстова. Оног  тренутка када анекси постану саставни део нашег посла моћи ћемо да направимо искорак ка бољем, одговорнијем и професионалнијем новинарству. Новинари тада не би могли да остану без посла због одбијања да напишу текст или изврше неки други налог који се противречи правним и етичким правилима новинарске професије или њиховом сопственом убеђењу“, нагласио је Обрадовић.

Према његовим речима анекси имају за циљ да заштите новинаре и уреднике и пред независним регулаторним телом, а уколико је потребно и на суду.

„Анекс уговора не задире у област радног права, већ само у област професионалних права и обавеза новинара и уредника. Тако би између осталог анексом уговора, професионална права и обавезе новинара хонорараца, који су иначе најугроженији међу новинарима, била изједначена с правима и обавезама стално запослених новинара“, казао је Обрадовић.

Како је појаснио Обрадовић са анексима уговора већ су упознати новинари и уредници у Београду, Новом Саду и Ужицу, тако да ће ускоро бити дефинисан њихов коначан текст.

„Након тога кренућемо у преговоре с послодавцима да постојеће уговоре допуне анексима. Не верујем да ће похрлити да то учине, али морамо да учинимо тај корак. Надамо се да ће најпре јавни сервис својим примером показати да је тако нешто неопходно новинарској професији“, рекао је Обрадовић и додао да се нада да ће најбољу реакцију на предложене анексе имати они медији који држе до свог професионалног угледа.

За студенте 15 стипендија

На основу конкурса расписаног 7. новембра 2013. године, градоначелник Шапца Милош Милошевић донео је одлуке о додели пет годишњих стипендија студентима за дефицитарна занимања и десет годишњих наградних студентских стипендија. На конкурс се пријавило 63 кандидата. Одлука је објављена на огласној табли у згради Градске управе Града Шапца, као и на званичној интернет презентацији Града Шапца (www.sabac.org) у рубрици Конкурси. Месечни износ студентске стипендије је 14.000 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси