Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нећу да други трпе што мене прогоне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 12. 2013.

Аутор: П. Клаић Извор: Дневник

Нећу да други трпе што мене прогоне

Аида Ћоровић више није на челу новопазарске невладине организације „Urban-in”, због учесталих претњи које, како за „Дневник” каже, трпи већ три године, као и због тога што не жели да та организација трпи због притисака на њу.

 

– Откако сам почела јавно да прозивам првог човека Исламске заједнице Муамера Зукорлића, претње су учестале – каже Аида Ћоровић.

– Сви његови медији не бирају начин и средства да лажу суграђане о томе шта сам изјављивала, покушавају да ме представе као исламофобичну, противницу покривања жена. Све то чине јер јавно говорим шта он ради у своје нимало часне политичке сврхе.

По њеним речима, полицијско обезбеђење је добила пре две и по године, али се ситуација знатно погоршала пре двадесетак дана.

– Стигле су претње једног младог човека, Мирзе Ганића, који за себе тврди да је муџахедин и да се налази на ратишту у Сирији. Он је нон-стоп на „Фејсбуку”, доступан је на телефону, па у ту причу о ратишту не треба веровати, али је прилично опскуран лик. На „Фејсбук” страну је ставио своју фотографију како стоји изнад изгорелог леша па је на њега монтирао моју главу и врло ружним речима позвао браћу муслимане да ме кољу. Полиција је проценила да ми је потребно стално полицијско обезбеђење, које ми је и додељено – објашњава Аида Ћоровић.

Она каже да јој од почетка прете неки назовивехабије, међу којима има много криминалаца који се само представљају као муслимани иако им је криминал једини позив. Додаје да то није једини разлог за њено повлачење из  „Urban-in-а”.

– Много важнији разлог је што сам као челни човек организације била одговорна за младе људе који долазе код нас. Многи од њих су због мојих ставова трпели увреде, шиканирање у школи. Многи родитељи се плаше да пусте децу да дођу и користе наше програме баш због моје видљивости у медијима. Хтела сам те младе људе да ослободим баласта својим одласком с места директорке „Urban-in-а” – каже Аида Ћоровић.

Ипак, за ту организацију ће остати везана местом у Управном одбору, уколико се колеге сложе с том идејом, а за „Дневник” каже да ће сада више да се посвети раду у медијима. Како наводи, направиће сајт који ће се бавити локалним темама, а за прво време ће се фокусирати на мањинске теме, проблеме с Бошњачким националним већем, његовом злоупотребом.

– Радићу као индивидуалац, свесна да ће ме неко време издржавати муж, али заиста желим да се посветим писању и борби за бољу медијску слику у месту у којем живим – закључила је она.

Јуче је и Независно удружење новинара Србије позвало надлежне да ефикасно реагују на претње упућене Аиди Ћоровић. НУНС је подсетио на то да је Аида Ћоровић једна у низу оних које полиција мора да чува даноноћно само због тога што се усуђује гласно и јасно да каже своје мишљење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси