Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Случај Кикиндских и пример Симпа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 12. 2013.

Аутор: Иван Станковић Извор: Данас

Случај Кикиндских и пример Симпа

За почетак, желим да буде јасно да нисам присталица кршења закона под било каквим изговором, и мислим да закон треба да важи за све. Но, један случај о којем се ових дана говори и пише још једном ме је уверио да у Србији нико чак и не покушава да сакрије да овде то није тако, а државни органи се цинично ругају својим грађанима.

Реч је о случају Кикиндских новина. Немам ништа против тога да пореска инспекција контролише било чије пословање и да разрезује казне ако је било неправилности у том пословању. Али реаговање Пореске управе на текст Милоша Васића о Кикиндским, а након тога и реаговање Жељка Бодрожића на реаговање Пореске управе, навело ме је да се сетим једног случаја у вези са порезима, а то је случај Симпа из Врања.

Симпо је приватна фирма, као и Кикиндске. А неплаћање пореза у овој земљи је прекршај за који следи озбиљна новчана казна. Стога ме занима како је било могуће да Симпов дуг за порез нарасте до неслућених размера, а да Пореска управа не изврши никакву контролу, већ да за то сазнамо само зато што је Млађан Динкић желео да се освети Дачићу што га је овај избацио из владе.

Осим тога, занима ме и како то да нисмо сазнали колика је казна разрезана Симпу за тај прекршај. Али сазнали смо да се Симпо договорио са државом да репрограмира дуг и рачун му је веома брзо одблокиран. Исто тако, сазнали смо и да ће део дуга бити конвертован у државно власништво, али и да је држава дала Симпу позајмицу (да, да, из буџета, од наших пара) како би могао да плати део дуга, и да је та позајмица један од разлога за огромну рупу у буџету.

Ја бих сада, као грађанин чијим се новцем пуни буџет, питао државу одакле јој право да од мог новца даје позајмицу једној приватној компанији, и зашто једна приватна фирма (Симпо) може од државе да добије репрограм дуга, конвертовање дуга у власништво и позајмицу за враћање дуга, а друга приватна фирма (Кикиндске) не може ништа од тога, већ добије само блокаду рачуна? Ево, ја као грађанин чијим се новцем пуни буџет, захтевам да Кикиндске добију исти третман као и Симпо и да се Кикиндским новинама одобри позајмица из буџета за плаћање казне.

Дакле, након поређења ова два случаја постаје сасвим јасна и оправдана запитаност Милоша Васића над тиме шта Пореска управа има против Кикиндских, а цинично писмо Управе у којем дотична пише да само ради по закону постаје увреда за интелигенцију.

Господо из Пореске управе, ако ви само радите по закону, реците ми онда који је то закон важио у случају Симпа, а који у случају Кикиндских? Стога бих господу из Пореске управе замолио да нас убудуће поштеди својих циничних саопштења, јер нам је довољна казна што живимо у земљи у којој нико не крије да закони не важе за све.

Аутор је архитекта из Београда

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси