Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  SEEMO осудио притисак на новинаре на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 12. 2013.

Извор: Танјуг

SEEMO осудио притисак на новинаре на Косову

Организација медија југоисточне Европе (SEEMO) осудила је данас директан притисак који је вршен на новинаре на Косову пред локалне изборе и позвао косовске власти и Еулекс да истраже инциденте и казне одговорне.

SEEMO је изразио забринутост због инцидента у коме су непозанете особе дописнику Танјуга у Приштини Фатмиру Шехолију запалиле аутомобил испред једног ресторана у Грачаници.

Возило је запаљено 1. децембра око 17. 45 часова док је Шехоли био на задатку извештавања о другом кругу локалних избора, наводи се у саопштењу.

SEEMO је пренео да је екипу РТВ Пулс напало у Гњилану обезбеђење општине 1. децембра приликом доласка на извештавање о инциденту који се догодио током гласања.

Према наводима Удружења новинара Србије (УНС) и Удружења новинара Косова и Метохије(ДНКиМ) припадник обезбеђења, којег су они идентификовали као Владан Аксић, намерно је ударио камермана РТВ Пулс Ненада Станковића испред зграде, наводи се у саопштењу.

Када су Станковић и други из екипе РТВ Пулс пријавиле индицент полицији, према наводима УНС-а ДНКиМ, они су задржани у полицијској станици дуже време без икаквог разлога, а у међувремену, како тврде удружења, нико од оптужених нападача није испитиван нити ухапшен.

SEEMO је позвао косовске власти, као и Еулекс, да истраже оба инцидента.

“Важно је да новинари на Косову могу да раде слободно без икаквог притиска”, поручио је генерални секретар SEEMO Оливер Вујовић.

“Позивамо власти на Косову да истраже све нерешене случајеве прошлости и казне одговорне за претње и нападе на новинаре”, закључио је он.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси