Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полиграф одбијали само умешани у убиство Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 12. 2013.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Полиграф одбијали само умешани у убиство Ћурувије

У случају убиства Славка Ћурувије досадашња пракса је показала да су подвргавање полиграфском испитивању одбијали само они за које постоји сумња да су налогодавци, организатори, помагачи или извршиоци овог гнусног злочина, иако то не би могло да буде коришћено као доказно средство на суду, каже за Данас Веран Матић, председник Комисије за истину о убијеним новинарима.

 

Према његовим речима, за више лица је на друге начине утврђено да су лагала приликом давања исказа пред полицијом, а нека од њих, чак и пред истражним судијом, нарочито у погледу тога шта су радили и чиме су се бавили у тренутку убиства Ћурувије 11. априла 1999.

На питање да ли се „детектор лажи“ може применити и на расветљавање убистава „старијих од деценију“, Марко Милошевић, стручњак Београдског центра за безбедносну политику, каже за Данас да је, уколико случај није формално затворен и истрага окончана, употреба полиграфа могућа је као и било која друга истражна радња.

- За полиграф је потребан или судски налог, што би требало да је регулисано новим Законом о кривичном поступку, и о чему више знају правници, пошто је тумачење закона мало флуидно, или добровољни пристанак. Чињеница је да је полиграф средство које се све више примењује у криминалистичкој обради. Сад да ли би људи, чије се физиолошке реакције на њему мере, могли због стреса и оног што је у медијима објављено, да реагују узнемирено, а не зато што су криви, врло је спорно. Нека истраживања рађена у Босни показују да на полиграф најчешће пристају повратници у кривичним делима, који потом налазе често и приписују стресној ситуацији. Ту је сад питање и обучености и вештине оних који полиграф употребљавају, али уз добровољни пристанак или налог суда, сам проток времена, написи у медијима и стрес због њих, не би требало да оспоре ово средство, сматра Милошевић.

Он додаје да се и вештина испитивача развија, те је вероватно да постоје одређена „контролна“ питања и за ситуације када је реч о догађају који се збио пре 10 или 15 година.

„Пад“ па састанак

- Интересантан је случај једног од испитаних (у случају Ћурувија) који је „пао“ на полиграфу, а одмах након полиграфског испитивања се прво јавно, а затим тајно састао са једним лицем које је означено као организатор убиства, истиче Веран Матић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси