Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пријава због напада на екипу Б92
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 12. 2013.

Извор: Б92

Пријава због напада на екипу Б92

Б92 ће поднети кривичну пријаву против НН лица због напада на нашу новинарску екипу која је пратила и снимала локалне изборе у општини Оџаци.

Б92 изражава забринутост због третмана који је током праћења локалних избора у Оџацима имала њена новинарска екипа. Подсетимо да су јуче током праћења локалних избора у војвођанској општини Оџаци нападнути новинарка и сниматељ телевизије Б92 док су снимали инциденте на гласачким местима.

Најпре је, потпуно противно изборном законодавству, екипи Б92 онемогућено да сними ток избора на изборним местима у Оџацима и то интервенцијом Председника општинске изборне комисије, потом је наша екипа била принуђена да инциденте на бирачком месту у Бачком Грачацу прати са велике удаљености, да би на крају била и отерана јер су насилиници покушали физички да се обрачунају са нашим новинарима, а полиција није могла да гарантује безбедност.

"Имајући у виду све што се током јучерашњег дана дешавало, Б92 ће поднети кривичну пријаву против НН лица због квалификованог облика кривичног дела угрожавања сигурности и упутити је надлежном јавном тужилаштву, у нади да ће, ефикасним привођењем и процесуирањем одговорних лица, држава послати снажну поруку да је насиље над новинарима недопустиво и да је потпуно посвећена гарантовању медијских слобода".

Осим екипе Б92 јуче је у Оџацима нападнута и екипа ТВ Прва.

Асоцијација независних електронских медија данас је најоштрије протестовала поводом напада на новинарске екипе, чланице АНЕМ ТВ Б92 и ТВ Прва током извештавања о инцидентима на локалним изборима у Оџацима.

АНЕМ је указао да је извештавање о изборном процесу један од најосетљивијих медијских послова и да се медији у Србији већ годинама често апсолутно неоправдано оптужују за пристрасност и фаворизовање једних или других политичких опција на изборима.

АНЕМ наводи да је за напад у Оџацима специфично то што су насилници покушали да спрече да се о прекиду гласања на једном од бирачких места уопште извести.

Изборни процес у демократском друштву незамислив је без стварања услова у којима медији о том процесу несметано извештавају, а грађани добијају све релевантне информације о процесу који чини сам основ и суштину демократије, саопштава АНЕМ.

Напад на новинаре који прате изборни процес, а посебно физички напад који је таквог интензитета да ни полиција не може да гарантује да ће га одбити, недопустив је у демократском друштву какво Србија претендује да буде, наводи АНЕМ и позива све који су привржени демократизацији земље да инцидент најоштрије осуде и солидаришу се са новинарима и медијима.

АНЕМ такође од надлежних захтева да истражи све околности везане за напад на телевизијске екипе у Бачком Грачацу а одговорне изведе пред лице правде, како се овакве ствари више никада не би поновиле.

Министар правде Никола Селаковић осудио је напад на новинарске екипе Б92 и ТВ Прва јуче у Оџацима. И УНС и НУНС такође захтевају од полиције да истражи инцидент и што хитније процесуира виновнике уз подсећање да је за угрожавање сигурности новинара запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

"Новинари морају максимално да буду заштићени пре свега од правосудних органа изрицањем пресуда које ће послати јасну поруку евентуалниом починиоцима - не дирајте новинаре јер ћете завршити у затвору", каже Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а.

Новинари у Србији су годинама изложени претњама и физичким нападима, а најпознатије су претње Бранкици Становић новинарки Б92 и ауторки Инсајдера, која од 2009. године живи под 24-часовном заштитом полиције. Од тада до данас, број штићених новинара се повећава, па је недавно и четврти члан наше професије добио обезбеђење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси