Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тражи се дипломата сведок убиства Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 12. 2013.

Аутор: М. Галовић Извор: Политика

Тражи се дипломата сведок убиства Ћурувије

Комисија за истраживање убистава новинара тражи могућег сведока убиства новинара Славка Ћурувије. На основу расположивих података, реч је о садашњем или бившем службенику Министарства спољних послова (МСП) због чега се комисија, коју води Веран Матић, два пута обраћала овој институцији тражећи његову идентификацију, али још није добила одговор. У МСП-у за „Политику” кажу да је одговор припремљен и да ће врло брзо бити прослеђен комисији, али нису желели да говоре о садржини тог дописа.

 

Реч је о грађанину који се 11. априла 1999. године затекао у близини места злочина у Светогорској улици у центру Београда и који је видео могућег извршиоца.

Није имао поверење у тадашње власти, па је о овоме проговорио тек у првој половини 2001. године. Поверио се Наташи Кандић, председници Фонда за хуманитарно право (ФХП), којој је пришао на улици. Представио се, испричао шта је видео и оставио своје податке. Наташа Кандић их је записала у своју бележницу која је недуго затим – нестала.

– Човек је имао држање господина, из разговора се видело да је образован.

Рекао ми је да је током 1998. и 1999. године, уочи НАТО бомбардовања, али и касније, радио на пословима одржавања везе са дипломатским мисијама на Косову и Метохији, као и да је често боравио у Косовској Митровици. Професионално је изверзиран, код Бајлонијеве пијаце видео је аутомобил који је касније приметио и у Светогорској улици, као и људе, схватио је, да тако кажем, „организацију”.

Тврдио је да би препознао те људе. Не знам да ли ми је бележница украдена, верујем да сам је изгубила – објашњава Наташа Кандић.

Она каже да тада није имала поверење у полицију и тужилаштво, па случај није пријавила тим институцијама, као што то није имао ни поменути грађанин кога сада тражи Комисија за истраживање убистава новинара.

Исто важи и за оне који су досије „Ћуран”, документацију тадашњег Ресора државне безбедности (РДБ) о праћењу Ћурувије од стране оперативаца тајне службе до пред саму ликвидацију, убацили у њено приватно поштанско сандуче.

Сведок за којим се сада трага, током 1998. године сарађивао је са мисијама КДОМ (Kosovo Diplomatic Observer Mission), коју су касније те године заменили „верификатори” Вилијема Вокера, то јест мисија КВМ (Kosovo Verification Mission), која се повукла пред почетак рата у марту 1999. године.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић истиче да се на расветљавању убиства Ћурувије никада није више радило него сада.

– Упорним темељним радом верујем да ћемо доћи до процесуирања и кажњавања убица и налогодаваца, јер се тај људски шљам обогатио на злочинима, бахато шире своје бизнисе, потпуно самоуверени да их рука правде неће никада стићи.

Међутим, постоји решеност да се то не догоди, да никада не буду остављени на миру, већ да буду прогањани док не одлеже прописане казне. Ми покушавамо на сваки начин да пронађемо сведока који се обратио Наташи Кандић, а који је тврдио да убицу Ћурувије увек може препознати, јер је био неколико метара од места где је убиство извршено, а убица је прошао поред њега – објашњава Матић.

Комисија, у којој координирано свакодневно раде представници тужилаштва, криминалистичке полиције и БИА, сада настоји да овај случај расветли класичним полицијским радом, анализом до сада прикупљених и нових доказа, па и проналажењем сведока.

Између осталог, утврђено је да припадници РДБ-а за које постоји сумња да су организатори злочина у време убиства Ћурувије, нису били на локацијама које су прошлих година наводили. Уместо вишегодишњег ишчекивања сведока сарадника, чије би појављивање сада само убрзало расветљавање ликвидације извршене за време рата НАТО-а против СР Југославије, комисија је одлучна да ово убиство реши класичним методама полицијског рада, а искуства из иностранства говоре да је то могуће и 15 година после злочина.

Позив Верана Матића грађанима

Молим све који имају информације о убиству Славка Ћурувије за које сами можда мисле и да нису битне или су били сведоци тог злочина, али их нико до сада није питао ништа о томе, да се јаве комисији како би повећали кредибилитет података које већ имамо, каже Веран Матић. Ове информације се могу доставити на мејлове komisijazaistrazivanje@gmail.com или veran.matic@b92.net или послати на адресу Веран Матић, (за Комисију за истраживање убистава новинара), Б92, Булевар Зорана Ђинђића 64, Нови Београд 11070.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

18.12.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 18:59

ancient aliens

Ovo je vec domen naucne fantastike.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси