Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминула новинарка Тамара Калитерна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2013.

Аутор: Д. Д. Извор: Данас

Преминула новинарка Тамара Калитерна

Након кратке, али тешке болести, у Београду је јуче, у 68. години, преминула новинарка Тамара Калитерна.

 

„Иза себе је оставила огромно сведочанство о земљи у којој је рођена (Југославији, и коју је волела до краја живота), о страхотама ратова и траумама постратних година и политици која је земљу гурнула у сукобе. Њена бритка реч није утихнула ни после пада Милошевића и до последњег тренутка је налазила снаге, времена и - редакције вољне да објаве њене текстове“, саопштило је Независно удружење новинара Србије.

Калитерна је рођена у Загребу 1945. године, детињство провела у Ријеци, а социологију дипломирала у Београду. Још за време студија почела је да се бави новинарством. Од 1968. до 1975. радила је у недељнику „Економска политика“, потом, до 1995. у новинској агенцији Танјуг. У Танјугу је била запослена у спољнополитичкој редакцији, најпре као новинар, затим као уредник. Радила је и у агенцији ФоНет. Од 1996. била је уредница у листу „Данас“. Редовно је писала за београдски месечник „Република“, недељник „Недјеља“ из Сарајева, недељнике „Независни“ и „Булевар“ из Војводине, те „Монитор“ из Црне Горе. Сарадница сајта Аутономија, Пешчаник, магазина „Хелсиншка повеља“.

Била је чланица Независног друштва новинара Војводине. Књига одабраних текстова Тамаре Калитерна „Понављачи лажне историје“ објављена је ове године у издању новосадске Цензуре и Жена у црном. Такође, Калитерна ће остати упамћена и као антиратна активисткиња. Испраћај и кремација биће одржани у среду 25. децембра 2013. године на Новом гробљу у 13 часова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси