Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јавни сервис траже и на југу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 12. 2013.

Аутор: Д. Миљковић Извор: Вечерње новости

Јавни сервис траже и на југу

Одборници власти и опозиције у Нишу једногласно су усвојили иницијативу којом од Владе Србије и Народне скупштине траже измену прописа како би се Нишкој телевизији (НТВ) омогућило да постане регионални јавни сервис.

Намера Нишлија је да се спречи приватизација ове телевизије јер су се приватници показали као лоше газде локалних медија.

Колико су озбиљни у овој намери говори и то да су спремни и на заказивање референдума, на ком би се житељи југа Србије изјашњавали да ли желе да имају јавни сервис, уколико надлежни не уваже њихову иницијативу. Намеравају да од Владе Србије и парламента затраже измену Нацрта закона о јавном информисању, када овај пропис после бројних провера државних тела и стручњака из Брисела стигне у скупштинску процедуру.

Уколико би био усвојен, овакав амандман значајно би изменио суштину предложеног текста закона. Министарство културе сматра да регионални сервиси не треба да постоје, јер за њих у буџету нема новца.

- Нишлије имају право то да траже, али још од усвајања Медијске стратегије, из Брисела су изражавали забринутост око тога како би регионални јавни сервиси били финансирани. Имамо проблем и са финансирањем Радио-телевизије Србије и јавног сервиса Војводине, а тек не бисмо имали средстава за нове јавне сервисе - објашњава за „Новости“ Саша Мирковић, помоћник министра културе задужен за медије.

- Треба да сачекамо коначан текст закона, који ће ићи пред чланове Владе и посланике, али и да сагледамо реалне финансијске могућности.

Са друге стране, директор Нишке телевизије Бобан Рајковић и главни и одговорни уредник Лора Николић, појашњавају да и грађани југа Србије имају право на јавни сервис.

- Не спасавамо радна места нити нам је циљ да будемо на терет грађанима али је чињеница да смо кадровски, програмски и технички опремљени да будемо јавни сервис. Имамо програме на ромском, македонском, бугарском и знаковном језику. Из буџета добијамо 48,5 милиона динара, што је у односу на друге градове најмањи износ. Такође, то је пропорционално мање него што добијају колеге из приватних медија - каже директор Бобан Рајковић, који подсећа да се Нишлије од 2007. године боре против приватизације овог медија.

Прикупили су и 35.000 потписа пре неколико година. Он указује да је досад приватизовано 56 локалних телевизија и радио-станица али да је само једна, и то у Србобрану, наставила своју делатност.

- Немамо атрактиван простор у власништву, али имамо утицај. Питање је да ли би то неко купио и по којој цени. Уколико се не приватизујемо, по нацрту овог Закона, следи нам гашење. Поред нишке Скупштине подржаће нас и парламенти околних општина, тако да ће иза ове иницијативе и званично стати цео регион - каже Лора Николић.

Јединствен став по овом питању имају политичари власти и опозиције, који сматрају да се на овај начин залажу за децентрализацију Србије и равномерни развој.

Игор Новаковић (СПС) каже да Ниш мора да добије све што добија и Нови Сад.

- Не можете да Новом Саду дате два телевизијска канала и три радио-канала, а Нишу ништа. Не могу да постоје телевизије у Београду, а да не постоји Нишка телевизија. Треба да постоје или сви, или да не постоји нико - истиче Новаковић.

Иницијативу Нишлија подржали су и Синдикат новинара Србије, Крагујевачка иницијатива и Коалиција запослених у медијима, чији је члан и Синдикат Студија Б. Они су позвали Министарство културе и информисања да „најозбиљније размотри ову оправдану иницијативу и да уважи ставове изабраних представника грађана, стручне јавности и струковног удружења које има највећи број чланова“.

Из ових организација подсећају да је постојање регионалних јавних сервиса предвиђено Медијском стратегијом коју је усвојила Влада, а да је право локалних самоуправа да буду оснивачи медија гарантовано највишим правним актом, Уставом Србије.

Петица и Зона већ угашене

Током прошле године угашене су две приватне телевизије у Нишу - Петица и Зона. Поред НТВ раде још Белами и Коперникус, који се емитују путем кабловске телевизије. У најави је отварање Зоне 2, за чије покретање је задужен градоначелник Крушевца Братислав Гашић.


Коментари (1)

Остави коментар
суб

21.12.

2013.

Leskovcanin [нерегистровани] у 19:35

Podrska NTV

Mi Leskovcani podrzavamo ideju da NTV bude regionalni javni servis. Pa nasa deca ne idu u Beograd i Novi Sad da studiraju nego u Nis. Mi se ne lecimo u Klinickim centrima Srbije I Vojvodine, nego u Klinickom centru u Nisu. Nasu robu iz Pecenjevca ne prodajemo u Beogradu, nego na pijacama u Nisu. Ne sude nam u Apelacionom sudu u Novom Sadu, nego u Nisu, zato nam i treba hronika juga Srbije i vise nas zanima sta se desava u Nisu nego u Beogradu. Na pitanje u sjajnom spotu koji se emituje na NTV, da li vas zanima sta se desava u Beogradu, mogu da kazem, bas me briga. Ali sta se desava u Nisu, to volim da znam. Podrska iz Leskovca!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси