Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сведок убиства Ћурувије тражио пуну заштиту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 12. 2013.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: Блиц

Сведок убиства Ћурувије тражио пуну заштиту

Ликвидација власника “Дневног телеграфа” могла би да буде разрешена уз помоћ инсајдера за кога се досад није знало, сазнаје “Блиц”. Он се недавно пријавио Комисији за истраживање убиства новинара. Његове тврдње, које је био спреман одмах да исприча, подударају се са другим доказима који су до сада прикупљени и који воде до Државне безбедности. Он је показао спремност да да званичну детаљну изјаву која би у потпуности разоткрила убиство Ћурувије, али тражи пуну заштиту - каже извор “Блица”.

Име овог сведока засад се држи у строгој тајности. Досадашњом истрагом је откривено да је шеф београдског Центра ДБ Милан Радоњић, који је издавао наређења о стриктном 24-часовном праћењу Ћурувије, на дан убиства новинара то чинио и из централе ЈУЛ-а на Дорћолу. Такође је утврђено прегледом базних станица за мобилне телефоне да су припадници београдског Центра ДБ Ратко Ромић и Мирослав

Мики Курак били на лицу места у Светогорској улици, где је у улазу зграде у којој је живео убијен Ћурувија 11. априла 1999. на Ускрс. Прегледом базних станица са свих мобилних мрежа утврђено је и да су Радоњић и Радомир Марковић, тадашњи шеф ДБ, учестало комуницирали телефонима одмах након убиства Ћурувије преко мобилних бројева који доскора нису били познати. Такође је утврђено да је

Стеван Баста као помоћник шефа Трећег одељења београдског Центра ДБ био укључен у праћење Ћурувије.

Он је директно добијао извештаје о Ћурувији од тадашњег оперативца Предрага Гикића (51), који је био задужен за новинара. Баста је 1998. био „координатор групе” која је у ДБ била задужена за анализирање извештавања српске штампе о догађајима на Косову.

Као што је познато, Мирјана Марковић је јавно прозивала Ћурувију, а приватно му претила због извештавања са Косова и наручила је срамни текст објављен у “Политици експрес” непосредно пре његовог убиства. Басти се поново суди због помагања у атентату на Вука Драшковића и очекивало се да би за мању казну открио убице Ћурувије. Са сведоком који се јавио то неће бити потребно, каже извор “Блица”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси