Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучић: Држава је убила Ћурувију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 12. 2013.

Аутор: Светлана Вукмировић Извор: РТС

Вучић: Држава је убила Ћурувију

Први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је да иза убиства новинара Славка Ћурувије стоји држава. То ће се ускоро "показати и доказати", рекао је Вучић и навео да су актери те ликвидације још живи. Држава је извршила ликвидацију Славка Ћурувије, рекао је вечерас први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. Вучић је у емисији "Тешка реч" на ТВ Пинк рекао да су актери те ликвидације још живи. Он је истакао да говори као правник и подвукао да ће се ускоро "показати и доказати" да је Ћурувију ликвидирала држава, власт која је убијала неистомишљенике и противнике.

"То је страшан проблем за нашу земљу", рекао је Вучић и додао да је јасно да је реч о власти, чији је део и сам био, али је нагласио да није у томе учествовао, нити је било шта о томе знао.

Према његовим речима, био је потребан велики притисак на надлежне органе да би се дошло до чињеница.

Вучић је рекао да има много страшних ствари са којима ћемо морати да се суочимо, наводећи пример убиства Срба у кафићу Панда на Косову и Метохији 1998. године, за који је рекао да нема доказа да су убиство извршили Албанци, како се то веровало.

 Чланство 2020. тешко, али оствариво

Говорећи о чланству Србије у ЕУ, први потпредседник Владе је оценио да је циљ 2020. године тешко остварив, али могућ.

Вучић је рекао да је могућ завршетак преговора за шест година и пуноправно чланство у Унији, уколико спроведемо реформе.

Отварање преговора са ЕУ је, по његовом мишљењу, један од најважнијих успеха постигнутих 2013. године. Очекујем још проблема на путу у ЕУ, али је тај пут јасан, рекао је Вучић.

Он је рекао да се Србија у спољној политици показала као озбиљан партнер и да има као никад у новијој историји добре односе са Русијом, Америком као и Кином.

Вучић је рекао да отварање преговора са ЕУ није било лако, да су томе претходили тешки преговори и да су велику улогу у томе имали председник Србије Томислав Николић и влада, с премијером Ивицом Дачићем на челу.

Он је нагласио да су економске реформе приоритет, а то значи фискална и пореска реформа, доношење закона о стечају, о приватизацији, о раду и о планирању и изградњи.

"Најважније је да се у Србији развија предузетнички дух", рекао је Вучић.

Он је рекао да није проблем обезбедити новац, већ како ће бити потрошен, како би се унапредила производња.

"Суштина наших промена мора да буде промена наше свести. Тако да људи праве приватни бизнис, јер држава нигде у свету не помаже, само се не меша. Ми смо спремни да помогнемо, а желимо да више не сметамо, да се не мешамо", рекао је Вучић.

У марту први производ сарадње "Мерцедеса" и "Икарбуса"

Он је додао да се разговара како да се обезбеде пореске олакшице, поготово за младе људе како би се око 50 одсто незапослених младих људи упослило.

Вучић је рекао да ће Србија ускоро добити још "најјефтинијег могућег новца" и да очекује да се једним делом врати део најскупљих дугова који су узети у време влада Мирка Цветковића.

Он је додао да ће у марту моћи да покаже "први производ сарадње "Мерцедеса" и "Икарбуса".

"Надам се да ћемо после тога моћи да говоримо и о релативним успесима ФАП-а", рекао је Вучић.

Он је најавио да средином јануара у Србију долази делегација из Уједињених арапских емирата са разрађенијим плановима за пројекат Београд на води, чије је остварење сасвим остварљиво и "мења све".

Промениће све, град, државу то је и питање будућности, али нећемо ући у његово остварење док не добијем сагласност свих, рекао је Вучић.

Крајем 2014. ће се живети боље

Први потпредседник Владе упутио је позив грађанима да помогну да се наредне године заједничким напорима Србија извуче из кризе, и поручио им да је уверен да ће бољитак осетити већ крајем 2014.

"Већ крајем 2014. људи ће видети светло на крају тунела и почеће лакше да живе", уверен је Вучић.

Он је указао да ће првих шет месеци 2014 "бити јако тешки".

"Реформа јавног сектора ће бити ужасно тешка, завршавање проблема предузећа у реструктурирању, доношење бројних закона...али, крајем године ће људи осетити да може да се живи боље", рекао је Вучић. 

Он је додао да ће то грађани видети по признањима споља, али да ће и сами моћи да осете "по својим новчаницима и џеповима".

Вучић је захвалио грађанима на стрпљењу, трпељивости, праштању грешака које су учињене, као и на разумевању да је много тога важног урађено и започето.

"Желим грађане да замолим да нам помогну да заједнички земљу извучемо из кризе и да 2015. дочекамо са већим оптимизмом и за то постоје озбиљни изгледи", рекао је Вучић.

Иза кулиса суђења Мишковићу води се прави "подземни рат"

Први потпредседник владе навео је да се иза кулиса и око суђења Мирославу Мишковићу води прави "подземни рат".

Он је, на питање водитеља емисије "Тешка реч", рекао да не може да коментарише оно што се догађа у вези с тим суђењем, јер би му пребацили да врши притисак на суд.

Али, констатовао је, медијски притисак постоји, води се кампања, у којој учествују готово сви медији, чак и неки државни, са циљем да се он прикаже као диктатор, а Мишковић као скроман човек са једним сакоом, који уредно плаћа порез.

"Праве се велике телевизије, које су финансиране из истих средстава, које треба да створе утисак да је Србија аутократска држава, а да је он сам диктатор", рекао је Вучић и указао да Мишковићеви лобисти користе тактику сличну оној која се води како би се Путин приказао као диктатор и зао, а Ходорковски као светац.

Он је демантовао гласине како је купио кућу у Болечу, Лозници,... и рекао да не жели да се бави приватношћу других, јер је то срамота.

"Моја имовинска карта се није променила и неће се променити", нагласио је Вучић.

Избори, ако се инсистира на легитимитету

Вицепремијер је указао и да су поједине интересне групе спремне да уложе најмање 100 милиона евра у кампању против СНС у оквиру кампање у случају да буду расписани ванредни парламентарни избори.

Вучић је рекао да је то предочио својим партијским колегама који заговарају расписивање избора, да би неки уложили огроман новац "да не буде СНС-а, или да не буде оваквог СНС-а".

Он је, међутим, додао да ће се приклонити њиховом ставу уколико се створи лоша атмосфера и уколико се буде инсистирало на питању легитимитета.

"Позваћу премијера и рећи ћу му - 'мислим, пријатељу, да треба да идемо на изборе, а пре тога ћу, наравно, консултовати председника'", рекао је Вучић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси