Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучић даје оставку ако се не нађу убице Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 12. 2013.

Аутор: Душан Телесковић Извор: Политика

Вучић даје оставку ако се не нађу убице Ћурувије

У 24 спорне приватизације држава оштећена за 7,7 милијарди динара, поднете пријаве против 76 особа, а следи истрага о утицају на медије. Услов на путу Србије ка ЕУ постављен од стране Европске комисије: испитивање 24 спорне приватизације испуњен је. Укупно 23 од 24 спорна предмета, који су се нашли у фокусу европских званичника у Бриселу, завршено је у потпуности, док би једино извештај о утицају и контроли медија у наредном периоду требало да добије свој епилог. У четири испитана и проверена случаја нису нађени елементи кривичног дела.

 

Резултате ове најобимније акције државе против привредног криминала и корупције саопштили су јуче Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије, Загорка Доловац, републички јавни тужилац, Миљко Радисављевић, специјални тужилац, и Милорад Вељовић, директор полиције.

Да подсетимо, ревизију спорних случајева приватизације затражила је у јуну 2011. године Европска комисија, пошто је неколико великих европских фирми затражило од ње помоћ у заштити власничких права и после увида у извештаје које је саставио Савет за борбу против корупције док је на његовом челу била покојна Верица Бараћ.

Вучић је изјавио да је држава оштећена за 7,7 милијарди динара и да су поднете пријаве против 76 особа. Међу осумњиченима су и три бивша министра, Оливер Дулић, Саша Драгин и Предраг Бубало, затим бивши директор Агенције за приватизацију, Акцијског фонда и више директора.

Он је навео да су у више предмета подигнуте оптужнице, у појединим предметима је у току истражни поступак, а у три предмета је поновно преиспитивање чињеница на које је указао Савет за борбу против корупције.

У наредном периоду требало би да се покаже да судови суде независно и правично – казао је први потпредседник Владе.

Вучић је рекао да је највише речи о кривичним делима примање и давање мита, злоупотреба положаја одговорног лица.

– Ова 24 предмета осликавају све оно што нам се годинама догађало. Сада се поставља питање ко ће до победи, држава или они – додао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, први потпредседник Владе је казао да у овом тренутку не може да каже да не постоји одговорност Милана Бека, Драгана Ђурића и Млађана Динкића, Вука Хамовића и Војина Лазаревића у случајевима спорних приватизација.

– Не могу ни за једно од поменутих имена да кажем да нема одговорности – рекао је Вучић, додајући да су против неких особа већ подигнуте кривичне пријаве, што ће се, како је навео, чути у наредним данима, а за неке ће тужилаштво донети одлуку у наредном периоду.

– Али, ниједно име не могу да искључим. Против једне особе је већ подигнута оптужница, а за остале не могу да гарантујем да неће бити – казао је он. Вучић је изјавио да је, међу предметима спорних приватизација за које је завршен предистражни поступак, и предмет „Сартида”, због којег је полиција поднела кривичну пријаву против четири особе, укључујући Немању Колесара, некадашњег шефа кабинета премијера Зорана Ђинђића.

У везу с том приватизацијом довођен је и бивши министар привреде и приватизације Александар Влаховић, али, према Вучићевим речима, против њега нема доказа, тако да није поднета кривична пријава.

Вучић је рекао и да су пријаве поднете против Горана Кљајевића, Бранислава Игњатовића и Душана Марчићева.

– Нема Александра Влаховића, ако је неко хтео то да пита. Нема никаквих доказа и не можете да гоните некога за то што сте чули или што су новине написале – рекао је он.

Први потпредседник Владе је додао и да Влаховића „нико није штитио” а да не зна „ни ко би га штитио”.

Директор полиције Милорада Вељовић рекао је да је полиција у сарадњи с Тужилаштвом за организовани криминал одрадила свој део крајње одговорно и професионално да је поднето више од 10 пријава а да ће Тужилаштво на основу рада полиције донети и друге одлуке.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је да је полиција прекјуче поднела нове две кривичне пријаве поводом приватизације два предузећа, једну у случају Ветеринарског завода, а другу АТП „Војводине” и најавио да ће о њима Тужилаштво донети одлуку до Нове године.

Потпредседник Владе Србије Александар Вучић посебно је на јучерашњој конференцији за новинаре апострофирао случај убиства новинара Славка Ћурувије, рекавши да ће поднети оставку ако не буде разрешена та ликвидација.

– Нисам неко ко се игра. Понудио сам најлепши поклон на тацни ако случај Ћурувија не буде решен. Многима је неупоредиво драже да се дочепају моје главе него главе тужиоца за организовани криминал Миљка Радисављевића. Или ће моја оставка бити добра вест за моје политичке противнике или ће бити изванредна вест за грађане Србије да смо један страшан злочин успели да решимо. А ја не мислим да се тек тако склањам и повлачим без народне воље – казао је Вучић.

Он је нагласио да је за њега убиство Ћурувије најважнији случај и обећао да ће убицама новинара бити првостепено пресуђено и изразио захвалност Комисији за истраживање убистава новинара која је много помогла и открила „нове видике”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси