Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  100 милиона евра отели држави Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 12. 2013.

Аутор: З. Ускоковић Извор: Вечерње новости

100 милиона евра отели држави Србији

Српска полиција завршила је предистражни поступак предмета са списка 24 спорне приватизације, али и других случајева на које је указао Савет за борбу против корупције, а помиње их и Европска комисија. Кривичне пријаве су поднете против 73 особе, 56 је до сада ухапшено, а хапшења ће бити и наредних дана. Штета која се процењује да је нанета држави, али и одређеним предузећима, премашује 100 милиона евра!

На конференцији за новинаре у Влади Србије, којој су јуче присуствовали први потпредседник Владе Александар Вучић, министар правде Никола Селаковић, директор полиције Милорад Вељовић, начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић, републички јавни тужилац Загорка Доловац и тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић, изнети су резултати готово једноипогодишњег рада.

- У 11 предмета покренута је истрага, три предмета су у тужилаштву на разматрању, а у четири случаја је утврђено да нема елемената кривичних дела, али се и даље ради - рекао је Вучић.

- У три предмета се преиспитују чињенице на које је указао Савет за борбу против корупције, а у једном случају је у току предистражни посао.

Вучић је изнео и податак да је укупна начињена штета у тим предметима, према тренутним подацима, већа од 7,7 милијарди динара. Вицепремијер је подсетио да се пљачком и корупцијом у оквиру спорних приватизација уз велике тешкоће бавила и сада покојна Верица Бараћ, а да је он сам по ступању на дужност најавио борбу против корупције и криминала и преиспитивање спорних приватизација.

Миљко Радисављевић је најавио да ће све истраге бити завршене у првој половини 2014. године, да ће неке бити проширене новим именима и да ће до краја године бити изречене прве првостепене пресуде поводом свих покренутих процеса.

Вучић очекује да се у наредном периоду покаже да судови суде независно, правично и праведно „и да правду не чекамо 10 или 15 година“.

- У овим предметима није било политичког утицаја, у неким предметима ће бити нових сазнања и додатних исказа, као што је случај „Це маркета“, а о томе ће тужилаштво доносити одлуке - рекао је Вучић, не желећи да истакне ниједан предмет, наводећи да су за њега парадигма ова 24 случаја приватизације и да ће борба против корупције и криминала бити настављена још јаче.

- Сада се поставља питање ко ће да победи, држава или они. Не можемо да станемо.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић прецизирао је да је покренуто 11 истрага, а против 63 особе подигнуте оптужнице. Међу осумњиченима су, како је рекао Радисављевић, и три бивша министра, бивши директор Агенције за приватизације, директор Акцијског фонда и више директора....

- Висина штете која је причињена држави је већа од 80 милиона евра, а очекујем да ће та цифра вештачењем да достигне и 100 милиона евра - истакао је Радисављевић, додајући да очекује да ће прве првостепене пресуде бити донете до краја наредне године.

Радисављевић је набројао да је покренуто до сада 11 истрага на основу извештаја Савета за борбу против корупције, док у четири случаја није било основа за истрагу. Истраге су подигнуте за - „Сартид“, „Југоремедију“, „Мобтел“, „Луку Београд“, „Просвету“, „Заставу електро“, „Нубу инвест“, „Азотару“ Панчево, „Петрохемију“, „Срболек“ и „Шинвоз“...

Тужилаштво је закључило да у четири предмета нема основа за покретање поступка, а то су покушај продаје „Телекома“, давање концесија за изградњу ауто-пута Хоргош - Пожега, продаја „Трудбеник градње“ и давање земљишта за изградњу у Блоку 63 предузећу „Делта реал“ Мирослава Мишковића.

- Полиција је у петак поднела две кривичне пријаве поводом приватизације два предузећа - истакао је Радисављевић.

- Реч је о Ветеринарском заводу и АТП Војводина.

- О њима ће бити донета тужилачка одлука до Нове године. Добили смо и три извештаја о продаји акција „Це маркета“, „Вечерњих новости“ и „Националне штедионице“ и ти случајеви ће бити истражени.

Радисављевић је прецизирао да су у поменутим истрагама провераване приватизације, а проверавају се такође и аспекти њиховог пословања после купопродаје предузећа. У том контексту, како је појаснио, могуће је да буде и проширења истраге, или неких другачијих одлука у предметима у којима нису покренути поступци за приватизацију.

Говорећи о појединачним предметима вицепремијер Вучић је прецизирао да су у случају „Сартида“ поднете четири кривичне пријаве. Реч је о Немањи Колесару, Горану Кљајевићу, Браниславу Игњатовићу и Душану Марчићу.

- Нема Александра Влаховића, ако је неко хтео то да пита - нема никаквих доказа, не можете да гоните некога за то што сте чули или што су новине написале - подвукао је Вучић, додајући да Влаховића „нико није штитио“ а да не зна „ни ко би га штитио“.

Тужилац Радисављевић је додао, што се тиче „Сартида“, да се истраге воде против три особе, у овом тренутку, а да се за доказивање неких сумњи да је било корупције, чекају папири из Холандије.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић је рекао да је чињеница да су тек сада решена ова питања, доказ да је систем био лош, и да је држава спавала.

- Решавање неких од ових случајева чекало се годинама, па и деценијама - истакао је Селаковић.

- Држава се пробудила и почела да користи своје полуге власти.

На питање новинара да ли је ово доказ да реформа правосуђа није била добра, Селаковић је одговорио да је ово што „данас имамо онај део реформе који ће сваки грађанин Србије поздравити и оно што мора да се настави“.

- Реформа ће бити потпуна када се донесу пресуде - рекао је Селаковић.

Он се сагласио да је по питању организованог криминала важна спрега државе и криминала, да је то карактеристично и за државе ЕУ, али су оне нашле начин да се боре против тога. Селаковић је рекао да се данас показује да је утемељена борба против тога.

Директор полиције Милорад Вељовић навео је да је полиција са тужилаштвом одговорно радила на случајевима 24 спорне приватизације. Вељовић је рекао да је све рађено на основу закључака Бироа за координацију рада служби безбедности. Одговарајући на питања новинара рекао је да у тој спрези са криминалом има доста и полицајаца, и да је МУП одлучан да се са тим деловима разрачуна.

И министар Селаковић се осврнуо на питања о спрези појединаца из органа власти, конкретно правосуђа, са криминалом, додавши да су разрешавани тужиоци, али и судије које су осуђене правоснажно за кривична дела корупције.

- Нема организованог криминала без везе са влашћу - рекао је тужилац за организовани криминал и додао да оно што је до сада рађено показује да тих веза има и да су биле присутне у односу на полицију, пореску управу и једним делом на правосудни систем.

Радисављевић је додао да се процесуира организовани криминал и да ће сви који су у то умешани одговарати, наводећи пример једног тужиоца из западног дела Србије, који је недавно правоснажно осуђен на четири године затвора. Н

Приватизација уништила индустрију

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић оценио је да је најављено решавање 24 случаја спорних приватизација у Србији прави пут да се „бар у извесној мери исправи неправда нанета Законом о приватизацији из 2001.

године, али да на томе не би смело да се стане“.

- Спровођење тог закона нанело је велику штету и привреди и грађанима Србије, српска индустрија је практично уништена. Један добар део грађана је осиромашио, а велики део је остао без посла - рекао је Савић.

У индустрији је 1990. године радио 1,1 милион људи, 2000. године 750.000, а данас само 275.000, то је резултат и неких других чињеница, али пре свега накарадног спровођења Закона о приватизацији.

Лазаревић, Хамовић, Динкић…

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, на питања новинара, рекао је да не може за Милана Бека, Драгана Ђурића, Војина Лазаревића, Вука Хамовића или Млађана Динкића рећи да не постоји њихова одговорност у случајевима 24 спорне приватизације.

Против неких од тих особа су већ поднете кривичне пријаве, што ћете чути у наредних дан, два - рекао је Вучић. - За неке ће бити донета одлука тужилаштва у наредном периоду, али ниједно поменуто име не могу да искључим. Против једног је сигурно подигнута оптужница, а за остале не могу да гарантујем да неће бити.

Нема више мафијашке државе

ЧЛлан Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић сматра да је почетак расплета 24 спорне приватизације показао да неки коруптивни модели у Србији више нису могући, али да ће његов коначни утисак зависити од тога да ли ће се на томе стати или ће систем бити неповратно промењен.

После четврт века у систему дезорганизованих и слабих институција и државе заробљене у коруптивне шеме, које су стварале криминалне групе у спрези са политичким структурама, долазимо у ситуацију када тај аранжман више није могућ - каже Стојиљковић.

Медији

Говорећи о Извештају о притисцима и контроли медија у Србији, који је пред смрт председница Савета за борбу против корупције Верице Бараћ поднела Влади, Вучић је рекао да је то једини од спорних предмета у којем није завршен предистражни поступак.

Постоји детаљан и темељан извештај Савета и на основу њега је полиција кренула у прикупљање обавештења и када се то заврши јавност ће бити информисана - истакао је Вучић.

Резултат

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић каже да је уложени труд у расветљавању 24 спорне приватизације дао резултате.

То је корак напред у институционалној борби против корупције - оценила је Бабићева.

Убиство Славка Ћурувије биће решено

- За мене је најважнији случај убиства Славка Ћурувије и ја не могу ништа више да кажем. Али, ви знате да сам обећао пре годину и два месеца да ће тај случај бити решен, и он ће бити решен. Биће донете и правноснажне пресуде - рекао је јуче Александар Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је навео да тужилаштво има доказе у случају убиства новинара Славка Ћурувије све до 30 секунди пред убиство, али не и за извршиоца дела.

- Тужилац не може да подиже оптужницу без доказа. Имали смо све до 30 секунди пред убиство, али не знамо ко је повукао обарач - рекао је Вучић.

Он је поручио да ће лично сносити одговорност уколико тај случај не буде расветљен до краја.

- Имате моју главу на тацни ако не добијете решење тог случаја, јер је некима много драже да паднем ја него Миљко Радисављевић. Опозиција ће у том случају имати моју оставку, а ако решимо случај, грађани Србије ће имати изванредну вест да смо један страшан злочин успели да решимо - рекао је Вучић и додао:

Али ја не мислим да се тек тако повучем, без воље грађана на изборима.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

30.12.

2013.

цаки [нерегистровани] у 21:03

100 милиона евра отели држави Србији

Свота од само 100 милиона евра је смешно мала да би сви учесници параде добили азил. Пошто се у овом тренутку вероватно не може учинити више, ми новинари треба да се заложимо на свим могућим местима да се донесе Закон о незастаревању пљачке у транзицији. Овакав Закон је донела на пример Хрвартска. Треба га пронаћи и промовисати. Поздрав.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси