Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко је возач белог “Голфа”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2014.

Аутор: Д. Ч. Извор: Политика

Ко је возач белог “Голфа”

У интервјуу датом у јуну 2012. године нашем листу, Ратко Ромић је коментарисао медијске наводе о томе да је његов некадашњи колега Стеван Баста „кандидат” за сведока сарадника у случају убиства Ћурувије.

„Објављују се информације без утемељења. Басту могу да осуде и на 77 година затвора. Знајући њега, али и све друге раднике Државне безбедности, они нису учествовали у кривичним делима и немају шта да признају. Ја сам био 69 дана притворен током акције ’Сабља’. По изласку из притвора тужио сам државу и добио сам пресуду за незаконито притварање. Са мном је разговарао Јован Пријић, тадашњи специјални тужилац и нудио ми лагодан живот у иностранству.

Понуђен ми је статус сведока сарадника. Рекао сам: ’Животни сан ми је да ништа не радим, а да имам лагодан живот. Жао ми је што немам шта да вам понудим да бих добио тај статус’. Мој одговор је и данас исти”, рекао је наш саговорник.

Ромићу смо тада предочили информације из преткривичног поступка за атентат на Ћурувију, према којима га је један очевидац идентификовао као возача белог „голфа”, који је виђен на месту злочина, као и податак да је на основу базних станица мобилних телефона утврђено његово присуство у близини зграде у којој је живео убијени новинар.

„Да је то тачно, ви и ја сада не бисмо разговарали. Да докази постоје, ја бих био у притвору. Мој телефон сигурно није могао да буде лоциран у близини злочина. Знам ко је користио бели ’голф’ тог дана. То је познато и државној и јавној безбедности, као и специјалном тужиоцу. Дао сам више изјава службеницима Државне безбедности и тужилаштву. Ништа не знам ни о убиству Ћурувије, а ни о починиоцима. Два дана раније, вратио сам се са службеног пута ван Београда, то је био ратни период, а на дан убиства обављао сам редовне обавештајне активности”, наводи некадашњи оперативац ДБ-а. Ратко Ромић био је осуђен на седам година затвора због помагања у атентату на Вука Драшковића, лидера СПО у Будви, али је пресуду укинуо Апелациони суд и у току је ново суђење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси