Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неоснован позив Агенције локалним медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Неоснован позив Агенције локалним медијима

Позив Агенције за приватизацију директорима локалних медија да се пријаве за приватизационе управнике својих медијских кућа је неоснован и противзаконит оценили су данас директори више локалних медија и новинарских синдиката и коалиција.

 

Агенција је, како су навели на конференцији за новинаре, позив локалним медијима доставила почетком године на основу Предлога закона о приватизацији, који је усвојила влада, али не и парламент, и у којем се тражи да директори локалних медија најкасније до 10. јануара доставе своју биографију и "писмо о заинтересованости за именовање на функцију в.д. приватизационог управника".

"Упозоравамо владу да поступак Агенције за приватизацију садржи елементе корупције и подмићивања, јер се од директора тражи да учине нешто што ће им донети корист, а да за то у овом тренутку не постоји законски основ", рекла је председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа, која је додала и да се тај синдикат противи приватизацији медија.

Према њеним речима, нејасно је по ком основу су сви локални медији проглашени субјектима приватизације, с обзиром да, како је рекла, и Устав, Закон о главном граду и Закон о локалној самоуправи гарантују локалним самоуправама могућност да оснивају медије.

Чабаркапа је додала да ће Уставном суду бити упућен захтев за оцену уставности поступка усвајања Предлога закона о приватизацији по хитном поступуку, будући да није био на јавној расправи и да ће бити "штетан по запослене".

Она је додала и да је приватизација локалних медија дала "катастрофалне последице, јер је од 56 приватизација само једна била успешна".

"Ако се прихвате овакви закони доћи ће до тајкунизације и таблоизидизације медија и од тога ће највећу штету имати народ", оценила је она.

Директор РТВ Врање и копредседник Коалиције Запослених у медијима Зоран Величковић рекао је да је већина директора локалних медија Агенцији за приватизацију послала допис у којем је наведено да ће на захев одговорити кад буде законског основа.

Он је позвао сва новинарска удружења, синдикате, али и Министарство културе и радне групе које се баве медијским законима да се још једном изјасне да ли су за приватизацију свих медија.

Председник синдиката Студија Б Љубиша Живановић рекао је да одређене интересне групе које инсистирају на приватизацији нису добронамерне према тој кући и подсетио да је усвајањем Закона о главног граду 2007. Студио Б требало да буде избрисан из евиденције субјеката приватизације.

"Где се то жури? Бојим се у нове грешке", рекао је Живановић.

Он је рекао и да не сматра да је исправан аргумент да је приватизација медија неопходна како не би било политичког утицаја на извештавање, наводећи да ће "бољу и поштенију контролу рада локалног медија имати вишестраначки сазив локалног парламента него приватни власник, који може бити члан политичке партије".

Генерални секретар Конфедерације слободних синдиката Драган Марјановић упитао је у чијем је инересу "наметање закона на силу и на брзину" и да је питање у чијем је то интересу.

Он је навео да медији не могу бити третирани као остали привредни субјекти и да је став синдиката да би законе који их тако третирају требало повући.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси