Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ухапшени Ромић и Радоњић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2014.

Извор: Б92, Танјуг

Ухапшени Ромић и Радоњић

Бивши челници ДБ Ратко Ромић и Милан Радоњић, осумњичени за учешће у убиству Славка Ћурувије, ухапшени су око поднева у Београду, потвђено је за Б92.Они су приведени на саслушање и у току је претрес њихових станова. Радоњић и Ромић се већ годинама уназад помињу да су умешани у убиство новинара Славка Ћурувије 11. априла 1999. године у центру Београда. О томе је у годинама након убиства више пута извештавао Б92 и екипа Инсајдера.

Према писању београдских медија протеклих дана, осумњичени у том случају су и шеф ДБ-а Радомир Марковић и припаднк посебне службе обезбеђења у ДБ-у Мирослав Курак.

Марковић је у затвору у Пожаревцу, а Курак није доступан правосудним органима и за њим ће бити расписана међународна потерница.

У изјави за данашње издање листа "Полтика" Ромић је рекао да очекује да буде ухапшен због убиства новинара Славка Ћурувије, али тврди да није учествовао у том злочину.

"Знам да ћу бити ухапшен. У Београду сам, миран сам и сталожен, могу да ме ухапсе. Бранићу се истином јер нисам учествовао у томе и то ћу доказати", рекао је Ромић за Политику.

За 17 часова у Влади Србије је заказана ванредна конференција за новинаре на којој ће говорити први потредседник владе Александар Вучић, министар правде Никола Селаковић и специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић као и председник Комисије за истрагу убиства новинара Веран Матић.

Дневни листови "Данас" и "Блиц" објавили су да је оптужница за убиство Ћурувије написана и да су њом обухваћени бивши начелник ДБ-а Раде Марковић, бивши начелник београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, као и оперативци Ромић и Мирослав Курак.

Подсетимо да је новинар, главни уредник и власник Дневног телеграфа убијен на Ускрс 11. априла 1999. године за време НАТО бомбардовања, у центру Београда испред зграде у којој је живео.

Одмах после убиства, на захтев породице, поднета је кривична пријава против Радомира Марковића, Милана Радоњића, Мирјане Марковић и Н.Н. извршилаца.

Славко Ћурувија убијен је на Ускрс, 11. априла 1999, у јеку НАТО бомбардовања СР Југославије. Убиство је извршено око 17 часова у Београду, у Светогорској улици (у то време Иве Лоле Рибара), у пролазу испред броја 35, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа, а на четвртом спрату и стан у коме је Ћурувија живео.

Убице су у Ћурувију испалиле 17 метака, а затим га „овериле“ и једним пуцњем у главу.

Са њим је тада била његова невенчана супруга, историчарка Бранка Прпа.

На власти у Србији је тада била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на вођу СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године. Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и наложено је ново суђење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси